Hästhandboken/Ryktning

Från Wikibooks
Att ha bra redskap när man ryktar är A och O

Ryktning är borstning och annan regelmässig hästskötsel.

En häst ska helst ryktas varje dag, vilket är en bra vana då det även hjälper dig i visiteringen, samt att det ökar blodcirkulationen hos hästen både i muskler och för att ge glans åt pälsen. Det är även lättare att upptäcka mindre sår och skavsår hos hästarna under rykten. Hästen ska även ryktas före varje ridtur för att smuts inte ska ligga och skava under sadeln eller tränset.

Att använda bra redskap är viktigt om man vill få hästen riktigt ren.

  • Rotviska - En enkel rak borste som man kan använda på hela hästen. Borsten gör att smuts kommer upp till ytan på hästens päls och tar bort den värsta smutsen på hästen.
  • Rotborste - Samma sak som en Rotviska fast med lite kortare och hårdare strån, den är mycket effektiv och gör hästen ren.
  • Ryktborste och ryktskrapa - Ryktborsten tar bort även de minsta smutspartiklarna och används tillsammans med en ryktskrapa. Ryktborsten är en rundare borste med handtag medan ryktskrapan kan vara i stål, plast eller gummi. Gummiskraporna kan även användas för att dra mot hästen under hårfällning för att få bort mer löst hår. Man borstar några tag på hästen och skrapar sedan av detta på en ryktskrapa. Ryktskrapan slår man sedan mot golvet för att slå bort dammet.
  • Piggborste - piggborsten är oftast gjord i plast med mjuka plasttaggar som används både för att borsta man och svans och även för att få bort torkad lera från hästen.
  • Hovkrats - Hovkratsar kan se väldigt olika ut, antingen helt i metall, eller med plastskaft eller helt i plats förutom själva piggen man kratsar med och en del har till och med borste för att kunna borsta rent sulorna på hästen. Huvudsaken är att man har en för hästar kan lätt få strålröta om man inte kratsar ur hovarna.
  • Mankam - en mankam i plast, metall eller trä kan egentligen bara användas till att kamma manen och en mankam i trä sliter inte på taglet lika lätt som piggborstarna.
  • Pannborste - Pannborsten ser ut som en vanlig borste fast mycket mindre och med mjukare borst för att vara skonsam mot hästens hud som är tunn på huvudet. Borsten kan även användas för att borsta karlederna rena från smuts.
  • Svettskrapa - Svettskrapan ser ut som en stor gummiskrapa, antingen i plast eller med gummikant och trycks mot hästen medan man drar långa drag. Detta för att trycka ut vätska ur hästens päls som svett eller regnvatten.
  • Svamp - En mjuk svamp är bra för att tvätta bort envist smuts och för att tvätta mule, runt ögon och under svansen.
  • Handduk - En handduk i naturmaterial som bomull eller lin kan användas till att torka av hästen och putsa bort damm som hamnat på hästen.

Före ridturen[redigera]

Innan man ger sig ut på en ridtur är det viktigt att man ryktar hästen och kratsar dess hovar. Man ryktar hästen för att till exempel främja hästens blodcirkulation, undvika skavsår, trycksår och mugg. Man borstar alltid medhårs och börjar med den främre delen av hästen och går bakåt. När man kratsar hovarna rengör man hovarna från småsten och annan smuts som kan ha kilat fast sig där. En fast kilad sten kan göra att hästen börjar halta. Att borsta igenom man och svans främjar även produktionen av oljor som gör att taglet håller sig fräscht och man undviker att hästens svans fastnar i grenar eller liknande utomhus.

Efter ridturen[redigera]

Om hästen är mycket svettig efter ridturen kan man svampa av eller spola av hästen med vatten. Detta gör man för att kyla ned hästen och undvika svullnader. Om det är kallt ute är det bäst att hästen får stå inne med ett svettäcke tills svetten torkat och man kan borsta av hästen. Efter ridturen så ska du även kratsa ur hovarna, eftersom det kan ha fastnat småsten. Att ytterligare en gång känna igenom hästens ben för att undvika hälta är en bra idé eftersom överansträngning känns ganska fort i hästens ben. Man ska även borsta av hästen ordentligt.

Kom ihåg att vara uppmärksam om hästen har några sår eller andra skador!