Hoppa till innehållet

Guild Wars

Från Wikibooks

Guild Wars är ett MMORPG, ursprungligen på engelska, som kom ut sommaren 2005.

Handling[redigera]

Kungen av Ascalon, King Adelbern, börjar kalla in folk till kriget. Många människor sätts på prov, för att samla nya styrkor mot monstren som invaderat i Ascalon. Du är en av dem.

Att skapa en karaktär[redigera]

Det första du får göra när du startar ditt Guild Wars är att skapa ett account (konto). Detta gör du med hjälp av en giltig emailadress, som sedan blir ditt användarnamn.

När du har skapat ett konto och har loggat in finns det flera olika alternativ.

 • Välj en befintlig karaktär, och klicka sedan på Play för att spela.
 • Klicka på Create character för att skapa en ny karaktär. Du kan skapa upp till fyra karaktärer.
 • Klicka på Delete character för att ta bort en befintlig karaktär.

Om du väljer att skapa en ny karaktär blir ditt första val om du vill ha en Roleplaying character (PvE) eller en PvP Only character. (Se under rubriken PvE och PvP)

Om du väljer att göra en PvE-karaktär kommer du sedan att få välja din primära profession. Du får också bestämma kön, hårfärg, hudfärg, utseende på ansiktet och kroppsstorlek. Sedan ska du hitta på ett namn åt din karaktär. Namnet blir specifikt för just den karaktären. Om någon vill ha tag på dig, och försöker få tag på dig genom namnet på en annan karaktär än den du för tillfället spelar på, kommer det stå att du är offline. Namnet måste bestå av minst två delar, till exempel för- och efternamn. Det går även bra med t.ex. Miss eller Mr som den första delen av namnet. Ditt namn får se ut precis som du vill, så länge det består av minst två ord och bara innehåller engelska bokstäver.

När du gjort alla val kommer din karaktär att hamna i den första staden, Ascalon, och du kan börja spela.


Om du väljer att göra en PvP Only-karaktär kommer du att starta på Battle isles och du kan börja spela men du kan endast befinna dig på Battle isles eftersom du är en pvp karaktär.

Att komma igång[redigera]

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!


Skärmen[redigera]

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!


Menyn[redigera]

På menyn finns flera alternativ, där man kan göra olika inställningar och se olika värden. För att nå dessa fönster, kan du antingen klicka på "Menu" och sedan välja var du vill gå, eller trycka på tangenten som står bredvid. (T. ex. "I" för "Inventory" eller "F11" för "Options")


Hero[redigera]

Fil:Gw hero window.png

I Hero-fönstret finns all information om din karaktär. Först finns det en liten bild på din karaktärs ansikte. Bredvid står din karaktärs namn. Under namnet står vilken/vilka professions du valt till din karaktär. Under detta finns det fyra olika saker:

 • Level, visar vilken nivå du nått till (se under Experience points)
 • Skill points, se under rubriken med samma namn
 • Rank
 • Fame

Under detta finns en något mer avancerad xp-mätare än den som alltid syns på skärmen. Den visar hur mycket xp du för tillfället har, och håller du muspekaren över mätaren visas hur mycket xp du behöver för att nå nästan nivå. (se under Experience points) Sedan kommer två olika saker:

 • Faction, fås genom att man spelar PvP med sin karaktär (se under PvE och PvP) och används till att låsa upp runor, vapenuppgraderingar och skills till dina PvP Only-karaktärer (se under Skills, Vapen, Armor och Att skapa en karaktär - PvP Only)
 • Attribute points, se under rubriken med samma namn

Sist har du alla dina attributes. Dessa varierar beroende på vilken profession du valt. (Se under Professions och Attribute points)

Inventory[redigera]

Fil:Gw inventory window.png

I Inventory-fönstret finns all information om vad du har med dig och på dig.

Längst upp i vänstra hörnet visas hur mycket pengar du har. Det kommer stå i antal "guld" (den lilla guldgula pricken bredvid), ända tills du når upp till 1000 guld eller mer. Då visas det istället 1 Platinum, förkostas P eventellt K,och ser ut som en metallbit. Har du till exempel 3560 guld, visas det som 3p 560 guld.

Den övre halvan visar din karaktär i helfigur. Till höger finns din armor (se under rubriken med samma namn). Längst upp kan du välja om du vill visa en eventuell hjälm eller mask. Det finns fyra alternativ: att alltid visa den, att bara visa den i städer, att bara visa den utanför städer eller att gömma den helt.

Till vänster finns din eventuella guild cape (se under Guild och Party). Den kan slås på och av på samma sätt som din huvudbonad. Under finns vapnen du för tillfället använder. Först själva vapnet, och sedan ett eventuellt tillbehör, till exempel en focus eller sköld (se under Vapen).

Den nedre halvan visar allt du bär med dig. Du kan ha upp till fyra olika väskor, mer om dem under Inventory Bags. Längst till höger bredvid väskorna finns en soptunna, där du kan slänga saker som inte går att sälja. Det är till exempel saker som är specialgjorda för din karaktär. Andra saker går att slänga direkt på marken om man vill, men endast utanför städerna, och andra spelare kan då plocka upp det. En hel del spelare är ganska giriga, så var försiktig med vad du slänger på marken, så ingen tar något du egentligen ville ha.

Mitt i Inventory-fönstret finns knappen Weapon Sets, som du kan läsa mer om under rubriken Vapen.

Inventory Bags[redigera]

Fil:Gw inventory bags window.png

Inventory Bags-fönstret påminner mycket om Inventory. Här visas en översikt av alla dina väskor du har i ditt Inventory. Den första, din ryggsäck, har du med dig från början, och den rymmer allra mest (20 saker). Du kan sedan köpa eller byta till dig en Belt pouch (rymmer 5 saker) och två påsar (rymmer 5 saker vardera). Det går även att köpa en Rune of Holding för att utöka storleken på påsarna, så att de istället rymmer 10 saker vardera. Din bältesväska rymmer dock alltid max 5 saker.

Vissa saker går att lagra, som till exempel olika saker du plockar för att sedan göra saker av. Du kan då ha ett visst antal av samma sak på samma ruta i ditt Inventory, och på så vis spara en massa plats. Andra saker, som vapen, går inte att lagra, och måste ta upp varsin ruta.Skills[redigera]

I Skills-fönstret hittar du alla skills som du har upptäckt och kan använda. Bland dessa kan du välja ut åtta skills att ta med dig i din skill bar (se under Att komma igång - Skärmen och Skills). Du kan endast byta skillsen i skillbaren när du är inne i en stad.

Här visas också en massa information om dina skills. De är oftast sorterade efter vilken attribute de tillhör, men högst upp till höger finns en meny för att ändra detta. I listan visas en bild av din skill, vad den heter, och vad den kräver. En hand står för adrenaline (se under Skills), en blå prick för energy och en blå prick med en pil står för energy degeneration (se under Health och Energy). En gul prick står för hur lång tid det tar för din karaktär att använda en skill, från det att du aktiverat den till att den verkligen börjar fungera. En pil som går runt i en cirkel står för hur lång tid det tar för en skill att ladda om, så att du kan använda den igen. Vissa necromancer skills har en röd prick och ett procent-talsom visar att skillen tar av din HP och hur mycket den tar.

Quest Log[redigera]

Se under rubriken Quests och Cooperative Missions.


Map Travel[redigera]

Fil:Gw world map.png

Detta fönster kommer att dyka upp i helskärm när du öppnar det. Den visar världskartan. Alla städer du hittat visas som små prickar på kartan. Det finns två lägen på zoomning. Om du är på närmaste inzoomningen, kan du klicka på en stad, och välja att resa dit. Du blir då direkt skickad dit, och slipper springa hela vägen. Det finns en del olika ikoner på kartan:

Utzoomat:

 • Gula prickar är större städer
 • Gråa prickar är Cooperative Missions du klarat (se under Quests och Cooperative Missions)
 • Gråa prickar som blinkar är Cooperative Missions du ännu inte klarat
 • Röda prickar är PvP-arenor (se under PvE och PvP)

Inzoomat:

 • Gula prickar med ett torn är större städer
 • Gråa prickar är små städer och samlingsplatser
 • Gråa sköldar är Cooperative Missions (se under Quests och Cooperative Missions):
  • En blinkade sköld är en mission du ännu inte klarat
  • En sköld med bara ett svärd är en mission där du har klarat antingen bara bonusen eller bara mission
  • En sköld med två svärd är en helt avklarad mission.
 • Röda prickar är PvP-arenor (se under PvE och PvP)

Prickarna ser olika ut i de olika Campainerna

Map Area[redigera]

Fil:Gw map.png

Map Area-fönstret är ett litet fönster som visar en liten del av kartan. Den visar mer än din Minimap, som alltid finns i övre högra hörnet (se mer under Att komma igång - Skärmen), men inte på långa vägar lika mycket som världskartan du får upp om du väljer Map Travel.

En ikon som alltid finns är en cirkel med en pil. Cirkeln är du, och pilen visar vilken riktning du står i. Till skillnad från din Minimap är norr alltid uppåt på denna karta, och det är du som snurrar dig istället för kartan.

Håller du på med ett uppdrag som kan lösas i närheten visas en grön stjärna. Där stjärnan är står ofta en person du ska prata med, eller så kanske det ligger något som du ska hämta där.

När du springer utanför en stad kommer det att synas ett spår av små röda prickar där du har sprungit. På så sätt kan du lätt se vilken väg du tog om du blir osäker. Detta gäller dock inte inne i en stad, kartan skulle då blir översållad med röda punkter eftersom man springer väldigt mycket fram och tillbaka. Prickarna försvinner om du går in i en stad, och nästa gång du går ut är prickarna borta och det bildas nya. Så också om du går igenom en portal någonstans.


Friends[redigera]

Fil:Gw friends list.png

I Friends-fönstret visas alla spelare du har lagt upp som vänner. Denna lista är likadan för alla dina karaktärer, och du kan se om en annan spelare är inne oavsett vilken karaktär den använder. Detta är ett bra sätt att hålla kontakten utan att behöva hålla namnet på alla karaktärer i huvudet.

Först visas din egen karaktärs namn. Sedan kan du välja vilken status du vill ha för tillfället. Den står alltid på Online om du inte ändrar den. Det finns fyra olika lägen:

 • Online, alla kan prata med dig obehindrat
 • Away, alla kan prata med dig, men de får ett meddelande om att du har valt statusen Away och att du kanske inte svarar
 • Busy, alla som försöker prata med dig får ett meddelande om att du är upptagen och inte vill bli störd, och meddelandet når aldrig dig
 • Offline, alla ser dig som offline, och ingen kan skriva till dig alls

Sedan visas alla dina vänner i tre olika kategorier:

 • Friends Online, alla dina vänner som är online och som du kan prata med. Spelar personen på någon annan karaktär en den du la till på listan står det två namn: Först namnet på karaktären du la till, och inom parentes namnet på karaktären han eller hon spelar på nu. Här finns även den lilla rutan där du skriver in ett nytt namn om du vill lägga till en person på din vänner-lista
 • Friends Offline, alla dina vänner som är offline
 • Ignored, spelare som du valt att så att säga "blockera". Alla meddelanden den skickar till dig kommer att ignoreras

För att ta bort någon från listan klickar du på det lilla huvudet som finns bredvid spelarens namn. Där kan du välja att antingen ignorera spelaren, så den åker ner på Ignored, eller att bara ta bort den från listan. Väljer du det senare alternativet kan ni fortfarande skriva till varandra obehindrat, men du ser inte längre om spelaren är online eller inte.


Guild[redigera]

Se under rubriken Guild och Party.


Party[redigera]

Se under rubriken Guild och Party.


Score Charts[redigera]

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!Options[redigera]

Fil:Gw options window.png

I Options-fönstret kan du göra en hel del olika inställningar som handlar om spelet i allmänhet.


Först kommer Language Options, språkinställningar. Där finns Language och Chat Filter Level.

Language kan du ställa in vilket språk alla menyer etc. ska visas på. Den står ursprungligen inställd på engelska.

Chat Filter Level kan du ställa in ett filter. Filtret är till för att sålla bort svordomar, som då visas med ---- istället. Du kan välja tre olika nivåer: Blockera alla svordomar, blockera grova svordomar, eller att inte blockera alls.
Graphic Options, grafikinställningarna, finns fem olika inställningar att göra:

 • Resolution, upplösning, där du kan välja vilken upplösning du vill använda. Detta är till för att anpassa spelskärmen efter inställningarna på din egen skärm. För bästa passform, välj det alternativ du har på skärmen annars.
 • Refresh Rate, uppdateringsfrekvens, här kan du justera hur många gånger per sekund du vill att din bild ska uppdateras, uppdateringsfrekvensen anges i hertz(Hz), en Hz är en uppdatering per sekund. Du kan välja mellan Default(spelet kommer ha samma frekvens som du har i Windows), 60Hz, 70Hz, 80Hz och 85Hz.
 • Interface Size, där kan du bestämma vilken storlek du vill ha på fönstren, du kan välja mellan Small, Normal, Large och Larger.
 • Anti-Aliasing, kantutjämning, där kan du välja hur mycket kantutjämning du vill ha. Du kan välja mellan None, 2X och 4X. Ju mer kantutjämning, desto finare grafik, men observera att användare med lite äldre datorer kan uppleva spelet som hackigt om dom använder kantutjämning.
 • Visual quality,

Sound Options, ljudinställningarna, finns tre olika inställningar att göra:

 • Music, volym på musiken
 • Background audio volume, volym på bakgrundsljuden
 • Effects volume, volym på effekterna

Sist kommer Game Options. Där finns två knappar:

 • Control Setup,
 • Customize Layout, där du kan ställa in var på skärmen du vill ha allting. Till exempel så ligger alltid din Minimap uppe i högra hörnet av skärmen, och din Skillbar längst ner på skärmen. Dessa går att flytta, och för att göra det klickar du på knappen Customize Layout.

Log Out[redigera]

Loggar helt enkelt ut dig från spelet.


Professions[redigera]

Du kan endast spela som människa, men med 6 olika professions:

Elementalist[redigera]

Mesmer[redigera]

Monk[redigera]

Necromancer[redigera]

Ranger[redigera]

Warrior[redigera]

Assassin (Faction)[redigera]

Ritualist (Faction)[redigera]

Dervish (Nightfall)[redigera]

Paragon (Nightfall)[redigera]

Läs mer om de olika vapnen för de olika professions under rubriken Vapen.

Health och Energy[redigera]

Fil:Gw health bar.png

Health (hälsa), ibland förkortat hp, står för hur mycket du tål, och hur lång tid det tar innan du dör. Den röda mätaren visar hur mycket hp du har kvar. Varje gång en fiende attackerar dig förlorar du hp. Den kan även attackera dig med olika skills (färdigheter) (se längre ner) för att minska din hp. Du kan själv öka din hp med egna färdigheter.

Din hälsa kan också försämras eller förbättras över tid, kallat regeneration och degeneretion. Ett antal pilar visas då i din hp-mätare, och pekar antingen åt höger (regeneration, ger mer hp) eller åt vänster (degeneration, ger mindre hp). Pilarna står också för hur fort det går. En pil går ganska långsamt, medan fem pilar går väldigt fort.


Fil:Gw energy bar.png

Energy (energi) är till för att använda färdigheter. En färdighet kräver oftast 5, 10 eller 15 energipoäng. När din energimätare, som är blå och oftast finns till höger om din hp-mätare, når botten måste du vänta tills den går upp igen för att kunna använda en ny färdighet.

Regeneration och degeneration gäller även din energi. Dock har du alltid, om inte en fiende använt en färdighet som dragit ner på det, minst två regeneration-pilar på din energimätare. Till exempel har en Warrior inte så mycket energy regeneration, eftersom den mest litar på sitt vapen. En Elementalist eller Mesmer använder mer sina färdigheter än sitt vapen, och har då oftast fyra eller fem pilar på sin energimätare. (Se under Professions för mer information)


Både din energi och din hälsa har ett maxvärde, vilket ökas genom att gå upp i nivå. (Se under Att komma igång och Experience points för mer information)

Skills[redigera]

Är den almänna benämningen för alla speciella skar du kan göra, vare sej det handlar om att skicka brinnande eldklot eller dunka en hammare i marken.

Adrenaline[redigera]

Adrenaline krävs för att kunna använda vissa skills när man spelar som Warrior. 1 adrenaline står för ett slag, antingen som du tar emot eller som du själv slår. För att detta ska bli riktigt effektivt krävs det att du blir slagen på av en fiende, men en skill som kräver adrenaline kräver ingen energy.

Skill points[redigera]

Poäng som behövs för att köpa nya magier från Skill Trainers och Consumables(Eye of the North), Items som ger olika sorters boosts.

Experience points[redigera]

Fil:Gw experience bar.png
Denna mätare syns alltid på skärmen. Där står vilken nivå du är på nu, och hur långt du har kvar till nästa nivå.

Varje gång du dödar en fiende får du experience points (erfarenhetspoäng), ofta förkortat exp points eller xp. När du får ett visst antal xp går du upp i nivå. Det krävs mer och mer xp ju högre nivåer du når. Varje gång du går upp i nivå ökar många olika värden, exempelvis maxvärdet på din hälsa och energi. Du får även flera attribute points (Se under rubriken med samma namn).

Du kan nå allra högst till nivå 20. Efter det, när din xp-mätare blir full, går du inte upp i nivå, utan du får istället skill points. (Se under rubriken med samma namn)

Quests och Cooperative Missions[redigera]

Fil:Gw quest log window.png

I din Quest Log visas vilka uppdrag, quests, du har att göra för tillfället. De kategoriseras efter var du har skaffat dem någonstans. I listan visas först namnen på alla uppdrag. Om du klickar på ett av namnen visas information om uppdraget. Först visas vad som ska göras härnäst. Sedan visas namnet på personen du fick uppdraget av, och var den personen finns någonstans. Under det står vad den personen sade till dig, och bläddrar du ner så står det längst ner vad du kommer få för belöning när du klarat uppdraget. I mitten till höger i fönstret finns knappen Abandon, avvisa. Den klickar du på om du bestämt dig för att du inte vill göra uppdraget. Uppdraget försvinner då från din lista. Du kan närsomhelst gå tillbaka till personen och få uppdraget igen.

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!


Attribute points[redigera]

Attribute points (attributpoäng) kan fördelas för att göra dina färdigheter bättre och starkare. Det finns en primary attribute som bara den tillhörande Proffesionen kan ha.

   Primary Attributes

Warrior --> Strength = 1% Armor Penetration/ strength

Ranger --> Expertise = 4% mindre Energy kostnad av ranger skills, blinding rituals (ritualist), touch-skills , attack skills och stances

Monk --> Divine Favor = Alla spell dom är inriktade på någon vänlig varelse (inkl. dig själv) helar lite extra.

Mesmer --> Fast Casting = Alla spells "castar" 4% snabbare / Fast Casting

Necromancer --> Soul Reaping = Varje gång en varelse " In the area" dör får necromancern 1 Energy/Soul Reaping. Detta kan bara ske 3 gånger / 15 sekunder.

Elementalist --> Energy Storage = 3 energy/Energy storage

Assasin --> Criticals Strikes = 1 (med 3 critical strike eller mer) ,2 (med 8 critical strike eller mer) eller 3 (13 eller mer) energy varje gång assasinen leverar en critical strike (125% vapnets Max Skada). Ökar okså chansen att slå en Critical Strike med 1% per Critcal Strike.

Guild och Party[redigera]

Det finns två sätt att ingå i en grupp.

Fil:Gw guild window.png

En guild är en grupp med människor som träffas då och då, och hjälper varandra med olika saker. Det är en slags klubb, där du alltid kan se om spelarna i guilden är online, även om ni inte är i närheten av varandra. Att bjuda in folk till en guild kostar pengar, likaså att starta upp en guild. Guildens ägare är från början den enda som kan bjuda in folk till guilden, men kan senare göra några av medlemmarna till officierare, som också kan börja bjuda in folk. Det är ganska lätt att ta sig ur en guild, men du måste få en ny inbjudan för att gå med i den igen.

Fil:Gw guild cape.png

En guild kan skaffa en guild cape (kappa) och en guild hall (en slags träningsarena). Om guilden innehar en kappa får varje guild-medlem varsin kappa, och de ser alla likadana ut inom guilden. På det sättet kan man snabbt se vilka människor som tillhör vilken guild. Dock finns numera så många guilds att det är svårt att lära sig utantill vilken kappa som hör till vilken guild. Det är bara ledaren för guilden som kan ändra kappan.


Fil:Gw party formation window.png

Ett party är en grupp människor som gör något tillfälligt. Om du får ett uppdrag kan du prata med andra spelare, som ska göra samma uppdrag, så kan ni bilda ett party och göra det tillsammans. Att gå med i ett party går snabbt och enkelt, och kostar ingenting. Det går även snabbt och lätt att ta sig ur. Men det finns ingen lista att plocka upp med spelarna i ditt party, där du kan kolla om någon är online. För att se det måste du antingen gå med i samma guild som spelaren i fråga, eller lägga upp spelaren på din friends list. (Se under Socialt för mer information)

Listan över vilka som finns i ditt party syns oftast till höger på skärmen. Där kan du se alla party-medlemmars hp och namn. Där syns även vad de har för profession och vilken nivå de är på.

Fil:Gw henchmen.png

Om du ska göra ett uppdrag, men inte känner för att prata med andra spelare och bilda ett party, finns det något som kallas henchmen. Det är datorstyrda spelare som du kan lägga in i ditt party. Nackdelen med henchmen är att man inte kan lägga upp strategier för hur man ska attackera, eftersom de följer dig var du än går. De är oftast på en lägre nivå en dig själv, och kan endast ha en profession. Men då kan du spela hur och när du vill, utan att behöva ta hänsyn till andra spelare.

Vapen[redigera]

Warrior[redigera]

Warriors använder ursprungligen vapen, och det finns tre olika vapen att välja mellan: enhands-svärd, enhands-yxor och tvåhands-hammare. En warrior kan även använda sköldar, men då enbart kombinerat med enhandsvapen.

Svärd kräver attributspoäng i Sword Mastery, yxor Axe Mastery, hammare Hammer Mastery och sköldar Tactics eller Strength.


Ranger[redigera]

Rangers använder ursprungligen olika bågar som Longbow, Shortbow och Hornbow.

Bågar kräver attributspoäng i Marksmanship.


Necromancer[redigera]

Necromancers använder ursprungligen wands eller stavar. Wands är enhandade medan stavar använder båda händerna.


Båda kräver attributspoäng i antingen Blood Magic, Curses, Death Magic eller Soul Reaping.


Monk[redigera]

Monks använder ursprungligen wands och stavar. Wands används med en hand och stavar med båda händerna.

Båda kräver oftast attributspoäng i Smiting/divine/healing eller i Protection.

Mesmer[redigera]

Mesmers använder ursprungligen canes (käppar) och stavar. Käppar används med en hand och stavar med båda händerna.

Båda kräver attributspoäng i antingen Domination Magic, Illusion Magic eller Inspiration Magic.


Elementalist[redigera]

Elementalists använder ursprungligen wands och stavar. Wands används med en hand och stavar med båda händerna.

Båda kräver attributspoäng i antingen Air Magic, Earth Magic, Fire Magic eller Water Magic.


Assassin (Faction)[redigera]

Assassins använder ursprungligen enhandade knivar för att skada motståndaren.

Knivar kräver attributspoäng i dagger mastery.


Ritualist (Faction)[redigera]

Ritualist använder ursprunglingen wands och stavar. Wands används med en hand och stavar med båda händerna.


Dervish (Nightfall)[redigera]

Dervish använder ursprungligen scythes (liar) för att skada motståndaren.

Scythes kräver attributspoäng i Scythe mastery.


Paragon (Nightfall)[redigera]

Paragons använder ursprungligen spjut för att skada motståndaren.

Spjut kräver attributspoäng i Spear mastery.

Sköldar, focus etc.[redigera]

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!Weapon Sets[redigera]

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!


Armor[redigera]

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!


PvE och PvP[redigera]

 • PvE = Player vs Environment (Spelare mot miljö)
 • PvP = Player vs Player (Spelare mot spelare)

Här saknas information! Du kan hjälpa Wikibooks genom att fylla i mer!


Socialt[redigera]

Guild Wars är på många sätt ett socialt spel. Städerna är naturliga mötesplatser, eftersom man inte kan träffa andra spelare utanför en stad. Så fort du lämnar staden skapas en egen värld, bara för dig och ditt party.


Fil:Gw chat window.png

Det finns flera olika sätt att prata, och du kan välja vilka du vill ska höra vad du säger.

 • All, prata rätt ut i luften. Alla som är i närheten hör vad du säger.
 • Guild, prata med spelarna i din guild. Alla i guilden hör dig, oavsett var de är.
 • Party, prata med spelarna i ditt party. Alla i partyt hör dig, oavsett var de är.
 • Trade, prata i Trade Channel. Fungerar som All, men texten visas med en annan färg. Trade Channel används när du har något du vill sälja, köpa eller byta med andra spelare.
 • Whisper, prata med en enskild person. Bara personen du viskar till hör vad du säger. Den hör dig oavsett var den är.


När du träffar folk du tycker om, så kan du hålla kontakten med dem på flera sätt. Du kan bjuda in den till din guild, eller be om att få gå med i den personens guild. Om ingen av er är med i en guild kan ni starta en själva. (Se mer om guilds under rubriken Guild och Party)

Om en guild inte känns aktuellt kan ni bara lägga upp varandra på era Friends list. Där kan du endast se om personen i fråga är online eller inte, du kan inte prata med den i en egen chatt som du kan med en guild. Ett bra sätt att hålla koll på folk du hade ett party med en gång, men ändå inte vill vara i samma guild som (Se under Att komma igång - Menyn).


Det finns även något som kallas emotes. Det är olika rörelser man kan göra. De används genom att man skriver ett snedstreck (/) och sedan vad man vill göra. Några exempel:

 • Luftgitarr - /guitar
 • Lufttrummor - /drums
 • Sitta - /sit
 • Böja knä - /kneel
 • Dansa - /dance

Emotes kan du göra när du vill, var du vill. Det är inte heller bundet till vilken chatt du pratar i (all, guild, party etc.).Fil:Gw district selection 2.PNG

När du är i en stad kan du välja vilket distrikt du vill spela i. Det enda som skiljer distrikten åt är vilket språk spelarna pratar där, alla NPCs (Non-Playable Characters, inte spelbara karaktärer) pratar fortfarande det språk du valt i Options (se under Att komma igång - Menyn).


Guild Wars: Factions[redigera]

Under andra kvartalet av 2006 kom ett nytt spel till Guild Wars-serien som heter Factions. Spelet kan köpas och spelas separat, för mer information, se: Guild Wars: Factions.

Guildwiki[redigera]

Guild Wars har ett eget Wikimedia-projekt (på engelska):


Externa länkar[redigera]

Wikipedia
Wikipedia
Svenskspråkiga Wikipedia har en artikel om detta ämne: