Hoppa till innehållet

Geografi/Jorden

Från Wikibooks

Den planet vi bor på heter Jorden. Det finns fler planeter runtomkring oss; Mars, Jupiter och Saturnus till exempel. Men av alla planeter som snurrar runt vår sol är det bara vår planet, Jorden, som har något liv. Jorden är gammal, faktiskt mer än fyra miljarder år gammal, eller drygt 4 600 000 000 år. Det är mycket för oss människor som bara lever runt hundra år som mest.

Man tror att jorden var ett glödande klot från början, efter ett tag började Jorden att kallna. Kometer fulla av is och grus, som smutsiga snöbollar, bombarderade jorden tillsammans med meteoriter som är stora stenbumlingar. Isen smälte och bildade haven på Jorden. Planeten kallnade mer och mer tills dess att den blev som den är nu. Tänk dig att du håller en persika i handen. Då är den fasta yta som vi kan gå på lika tunn som skalet på persikan. Innanför det skalet på jorden finns det smält sten. Längst in i Jorden, ungefär som kärnan inuti persikan, finns en fast klump som man tror består av smält järn.

Jorden snurrar runt sin egen axel. Det tar knappt ett dygn för jorden att snurra runt, eller 23 timmar och 56 minuter.

När vi är vända mot solen är det dag på Jorden, och när vi har Jorden mellan oss och solen är det natt.

Jorden snurrar runt solen. Det tar ett år för Jorden att snurra ett varv. Jorden lutar också, närmare 23.5 grader. Det gör att när vi som bor långt uppe i norr lutar bort från solen har vi vinter eftersom solen skiner på oss så kort tid varje dygn då. Mitt i sommaren lutar jorden tvärtom. Då lutar vi i norr mot solen istället och vi får långa varma dagar och korta nätter. Bor man nog långt norrut har man dagar på vintern då solen aldrig stiger upp och dagar på sommaren då solen aldrig går ner. Då bor man norr om "polcirkeln".