Färglära
Påbörjar här en ny Wikibok om färglära, framför allt för måleri. Ur det tänkta innehållet..
teori historia
fenomen
övningar
Hjälp gärna till med en bra disposition.
Goethes färgklanger
[redigera]GLANSFULL ofta mest av gult - rött - blått tillsammans, instinktiv, "det blir som det blir", allmän, svår att få riktigt bra
VAG två färger som ligger relativt nära varandra i färgcirkeln
MILD färger från den kalla sidan av färgcirkeln, "skuggsidan" (neutral grön till kall purpur), ta en "knivsudd" från den varma sidan så blir den rik, trivs bäst med vitt runtom
MÄKTIG färger från den varma sidan av färgcirkeln "solsidan" (varm grön till varm purpur), ett unns från den kalla sidan och den blir rik, med mörkt eller svart runt bilr den ännu mer högljudd
UTVALD eller speciell eller egen, hela bilden i en färg. Nästa färg "känns in" och gör något med den ytan; ett ljus, en stämning, en plats, en aning. Bottenfärgen är det ändå mest av.
Övningar
[redigera]1 A Välj två färger från paletten, t.ex. rött och gult, och måla två kvadrater med respektive färg en bit ifrån varandra på pappret. Blanda sedan färgerna gradvis med varandra för att framställa mellankulörerna och måla nya fält mellan de två ursprungsfärgerna. Om den ena färgen är mycket ljusare än den andra, notera hur lite det behövs av den mörkare färgen för att ändra kulören.
1 B Under raden med klara färger som blir resultatet av övning A, målar du med samma kulörer men med ökad grad vit färg.
2 A Måla en bild med enkla former i två färger med stor kontrast, t.ex. en gul trekant på ett violett fält. Sätt upp bilden på väggen bredvid ett vitt papper, gärna med en liten prick i mitten att kunna fästa blicken på. Genom att stirra på den målade bilden i en halv minut och sedan snabbt flytta blicken till det tomma pappret framträder en efterbild. Studera den.
2 B Försök måla av efterbilden. Notera hur olika färger breddas eller smalnar av i efterbilden jämfört med originalet.
Kommande övningar - inte färdigformulerade
[redigera]Corot - använd umbra och måla hela ytan. Torka fram de ljusa partierna, lägg på tjockare/fyll i de mörka partierna.
Färgklanger -
Känna in färg - akvarellövning (går bra använda andra tekniker) Pappret pannån täcks med Blå (preussisk), mild och klar (d.v.s. inte helt täckande. Känn in grönt, känn in brunt, känn in rosa.
Litteratur
[redigera]Per Sällström, "Goethes färglära", 1996, Kosmos förlag
"Albers färglära"
Paul Klee, "Pedagogica sketchbook"
Schultz-Köln, "Bildens yta som kunskapsfält"
Kandinsky, "Om det andliga i konsten"
Steiner, "Om färgernas väsen"
[[Kategori:Växande böcker]