Datakunskap

Från Wikibooks


Datakunskap[redigera]

Det här är studiematerialet till grundkursen i Datakunskap på wikiversity. Här skriver deltagarna ned vad de fått reda på och sammanfattar diskussionerna i kursen. Det är ett kollaborativt lärande där vi tillsammans skapar studiematerialet.

Start![redigera]

OBS! kvaliteten testas och boken är inte klar för användning Martinbangens (diskussion) 1 december 2012 kl. 11.41 (CET)

Datorer är fantastiska och väldigt viktiga i dagens samhälle. Mycket har hänt med datorns utveckling sedan början av åttiotalet. Idag är det en möbel precis lika vanlig som TVn i hushållet. Alla förväntas ha en för att sköta till exempel bankärenden som att betala räkningar eller för att se ett missat avsnitt i TV-serien man följer. Datorn är mycket mer än så. Den är framför allt till för kommunikation och skulle kunna ersätta telefonen idag. Man kan ha videosamtal utan att det behöver kosta en enda krona eller skicka meddelande till kusinen på andra sidan jorden. Kanske bifoga en bild ifrån dagens promenad i skogen som tagits med husets digitalkamera; framkallad och klar att använda i datorn på några sekunder. En persondator (PC) kan idag användas till så mycket att det blir helt omöjligt att sammanfatta allt. Endast fantasin kan sätta stopp. Men det gör den sällan på en kreativ person. Om denna inte är helt utmattad förstås. Hur ska det gå för oss andra då i denna digitala världen? För oss räcker det med att lära oss så långt våra behov sträcker sig. Denna kursen är tänkt att passa alla samt gå igenom de vanligaste inom ämnets många aspekter.

Datorns delar[redigera]

Vi har externa och interna datordelar men de interna kallar vi vanligtvis för komponenter. Vi börjar med de externa. Det finns två olika typer av externa datordelar. Input så som mus, tangentbord och output så som skärm, högtalare, och skrivare. För att känna att vi är interaktiva med datorn behöver vi ha tillgång till både in och ut. Som t.ex. tangentbordet(in) → data → skärm(ut), i detta fall ska det ske i realtid för att du ska veta vad du skriver. Om du senare ska skriva ut resultatet på papper så sker det inte i realtid längre. Realtid betyder att komponenten är byggd för att bearbeta in-data utan fördröjning och att lägga så lite arbete på processorn som möjligt.

Mus

En modern datormus använder usb för att skicka in-data igenom en usbport av typ A (se usb nedan). Den äldre modellen använder PS/2 porten. Musen styr pekaren i den grafiska skrivbordsmiljön. Alltså pilen som flyttar på sig åt samma håll som du flyttar musen. Detta fenomen har tagits fram för att förenkla användandet av datorn. Användaren lär sig snabbt att associera ikoner med kommandon för programmet i stället för att behöva komma ihåg alla tusen olika kommandonamn på ett stort program som för tjugo år sedan var nödvändigt. Musen har vanligtvis två knappar. Vad som kan vara bra att veta är att vänsterknappen är oftast den primära knappen (ifall man ej har ställt om knapparna i t.ex Windows kontrollpanelen). Så för att aktivera en ikon använder du ett vänsterklick. Högerklicket aktiverar en sekunderfunktion associerad med ikonen, om det finns en sådan. Det är vanligt att en meny dyker upp då med flera alternativ.

Tangentbord

Ett standard svenskt tangentbord förkortas vanligtvis SV och är nästan alltid av typen QWERTY. QWERTY är en standard layout för engelska och många latin liknande språk (se länken QWERTY för mer information). Shifttangenten har en symbol som ser ut som en uppåt pil. Den används för skriva stora bokstäver och de tecken som syns längs upp på dom översta tangenterna 1,2,3... AltGr fungerar likadant fast aktiverar det tredje tecknet. Enter är den stora tangenten till höger med en bakåt pil. Den infogar ett radbyte i texten. Tangenten över den har en liknande symbol men den tar bort tecknet till vänster om markören. Mellanslag heter den avlånga tangenten längst ner i mitten på tangentbordet. Den infogar ett mellanrum mellan orden. I bland när du skriver så kan det vara så att alla bokstäver blir stora bokstäver. Det beror på att CapsLock kan vara aktiverad. När den är aktiverad ska en lampa på tangentbordet börja lysa för att tala om att den är aktiverad. CapsLock finns vanligtvis längs bort till vänster bredvid bokstaven A. Tryck på den för att av- & aktivera CapsLock. Sist men inte mist kanske den viktigaste att känna till i början är Esc tangenten (längst upp på vänster sida). Den används för att gå ut ur menyer och fungerar oftast som en gå tillbaka funktion. Det är inte farligt att testa Esc om du råkar gå in någonstans som du ångrar. Test att skriva lite med dator nu om du inte redan har gjort det. För windows användare tryck på start längst ner till vänster sen tryck på kör i menyn och skriv in edit. Testa alla knappar som finns, det är inget farligt. när du är klar tryck på Arkiv längst upp till vänster i fönstret med musen och sen Avsluta. Du kommer att bli frågad om du vill spara, då kan du bara trycka på nej med musen.

För er som redan är vana vid att skriva kan träna på Touch typing.

Skärmen

Vanliga program[redigera]

Alla program har en licens som är skyddad enligt lag. Vi har mängder av begränsade licenser som gäller för de allra vanligaste program. Dessa licenser är anpassade för marknaden. Ofta behöver du betala för att använda programmet lagligt. Ibland kan det vara så att man blir tvungen att betala ytterligare för att uppgradera eller få hjälp med programmet eller bli beroende av andra tjänster. Det förekommer vanligen och är sannerligen ett rent utnyttjande. Utan att skapa fördomar kring detta vill jag påpeka att det finns också många företag som använder begränsad licens men är sjysta mot användaren. Det är därför viktigt att alltid läsa igenom avtalet och att inte bara trycka på "Jag Accepterar" när du installerar en programvara på din dator. Genom att vara medveten om dina rättigheter minskar du risken för att bli utnyttjad.


Operativsystem


Webläsare

  • Internet Explorer
  • Safari
  • Firefox
  • Chromium


Ord behandlare/Formaterad text

  • Microsoft Office
  • Open Office

Kom igång med webben[redigera]

Länkar[redigera]