Canasta

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Canasta Kortspel med sina rötter i Sydamerika.

Kortspelet femhundra är en förenklad kopia av canasta där man bara använder en kortlek.

Detta behövs[redigera]

 • Två kortlekar inklusive Jokrar således innehållande 54 kort vardera.
 • Vanligen 2 till 4 spelare. Är man fler kan flera lekar användas.

Specificering av regler[redigera]

Innan spelet börjar har man att komma överens om huruvida man skall plocka ett eller två kort från högen när man är i tur (här har vi valt att plocka ett kort varje gång) samt om det krävs en eller två canasta för att få avsluta omgång.

Vid lagspel bygger och räknar man tillsammans inom laget.

Spelets mål[redigera]

Man skall genom att bygga canasta (minst sju kort av samma värde) samla poäng. Röd canasta innehåller inga vilda kort och är mest värd; annars är det en så kallad svart canasta. Canastans färg märks ut genom kortet högst upp, som antingen är svart eller rött kort.

Speciella kort[redigera]

 • Röda treor används inte i spelet utan är bonuskort. Plockas sådan läggs den ut och ett nytt kort plockas. Svarta treor får ej användas till byggen utom då man avslutar, dvs lägger ut handens alla kort. Svarta treor är utmärkta stoppkort. Eftersom man inte får bygga med dem kan man inte ta upp spelhögen när en svart trea ligger överst.
 • Vilda kort: Tvåor och Jokrar är s.k vilda kort och gäller som vad som helst. Inget bygge med fler vilda än naturliga kort är tillåtet.

Låsning av högen[redigera]

Om ett vilt kort läggs i spelhögen låser det högen. Man lägger det på tvären för att markera att högen är låst.

Olåst hög får man ta upp om:

 • Det översta kortet är av samma sort som man tidigare har mält (byggt) men ej har gjort canasta av
 • Eller om man har ett av samma sort + ett vilt kort.
 • Om man har två likadana som det översta.


Låst hög får man däremot bara ta upp om:

 • Om man har två likadana som det översta.

Taktik[redigera]

Förhindra att motståndare tar upp spelhögen. Svarta treor eller vilda kort kan användas som stoppkort. Man bör inte lägga ut sina kort innan man tagit upp högen, eftersom man dels får färre kort på hand att spela med men också visar motståndarna vad man samlar på. En taktik är att samla på två kort av så många olika som möjligt. Har du t.ex 4455667788991010KnKnDDKKEE måste motståndaren lägga vilt kort eller svart trea för att hindra att du plockar upp högen. Om man tror att någon är på väg att gå ut kan det vara smart att lägga ut så många kort man kan för att hindra att gå minus. Det är även smart att välja att gå ut om motståndare har många kort på hand, vilket kommer leda till minuspoäng.

Början[redigera]

Blanda korten och dela ut elva kort till varje spelare. Lägg resten av korten i en hög med baksidan uppåt i mitten på bordet. Kortet högst upp lägger man bredvid högen så alla ser vad det är för kort. Denna hög kallar vi för spelhögen. Om det första kortet är en röd trea eller ett vilt kort låses spelhögen (markeras med att man lägger detta kort på andra ledden) och nytt kort tas från högen och läggs på spelhögen. Detta upprepas till översta kortet ej är en röd trea eller ett vilt kort.

Regler[redigera]

Öppning: För att melda första gången i varje giv för varje lag krävs det att man har öppning, dvs att man i utlägget uppnår den poäng som krävs. För att plocka högen när man öppnar måste man ha två kort av samma värde som det översta (samma som vid låst hög). Dessa tre kort får inte vara vilda. Du måste uppnå öppningspoängen med det översta kortet i leken + de kort du lägger ut och öppnar med. Först när poängen är uppnådd får högens övriga kort användas

Poängen som behövs för öppning ökar enligt följande:

  • minuspoäng - öppning 15 poäng
  • 0-1499 poäng - öppning 50 poäng
  • 1500-2499 poäng - öppning 90 poäng
  • 2500-5000 poäng - öppning 120 poäng


Öppningsexempel: du har 2,5,5,5,7,8,Kn,D,D,K,E. Överst i spelhögen ligger en Dam. Maximal poäng fås genom att ta upp spelhögen med hjälp av DD och sedan lägga ut DDD2 + 555 eller DDD + 5552 = 65 poäng. Observera att spelhögens övriga kort ej får användas för att uppfylla öppningsvillkoren.

Bättre är dock att öppna med DDD2 för om man har många par på handen så har man större chans att plocka högen.Även enstaka kort plus vilt kort går att plocka högen med så länge den är olåst.

Spelomgång[redigera]

Spelare som är i tur har att välja på att antingen plocka ett kort från högen eller ta upp spelhögen. För att få ta upp spelhögen krävs att något av följande villkor uppfylls:

 • att man har öppnat och har minst två kort av samma värde som det översta eller, om högen ej är låst, ett kort av samma värde som det översta och ett vilt kort.
 • att man kommer upp i poängsumman som krävs för öppning och har två kort av samma värde som det översta.
 • Om spelhögen är olåst - Man har sedan tidigare lagt ut kort av samma värde som det översta men ej gjort canasta av dem ännu.

Då man antingen har tagit ett kort från högen eller tagit spelhögen får man lägga ut kort på bordet. Antingen nya byggen eller lägga till kort till tidigare byggen. Om något bygge kommer upp i sju kort buntar man ihop dessa och markerar med översta kortet röd (inga vilda kort med) eller svart canasta (vilda kort med). Man får även lägga till kort till tidigare gjord canasta. Man avslutar sedan sin tur med att lägga ett kort. Om det är handens sista kort och man uppfyller villkoren för utgång så går man ut (man får när man vill fråga medspelare om det är okej att göra avslut). Uppfyller man ej villkoren för att gå ut, eller om man ej vill avsluta, får man inte besätta sig i en situation där man endast har ett kort kvar innan man lägger, och man måste i vissa fall tvingas att behålla ett kort på hand som man egentligen kan lägga ut. Vid avslut får man även bygga ut sista kortet och man får även bygga med svarta treor. Vid avslut räknas de kort övriga spelare har på hand som minus från deras poäng.

Poäng[redigera]

Poäng för olika kort i Canasta
Card Value
3, 3 100/kort (200/kort om man fått alla, d.v.s 800 poäng)
3♣, 3♠, 4, 5, 6, 7 5
8, 9, 10, Kn, D, K 10
2 (Flygande), Ess 20
Joker (Flygande) 50

Förutom det här får man 500 poäng för en röd (äkta) canasta och 300 poäng för en svart (oäkta) canasta. Det lag eller den spelare som avslutar får också 200 poäng. Efter avslut räknas alla korts värden med. En canasta med sju Knektar är alltså värd 570p. 500 för canastan och 70p. för Knektarna.

Mål[redigera]

Först över 5000 vinner. Om båda spelarna eller lagen uppnår 5000 så vinner den/de spelare som har högst poäng efter omgångens slut. Man spelar alltid ut omgången.

Andra varianter av Canasta[redigera]

I sydeuropa spelas sedan 40-talet en variant av canasta, som bland annat innebär att man får högre poäng om man siktar in sig på att göra canasta endast med de kort man har på handen. Den kallas då handcanasta, mot det andra alternativet som kallas bordcanasta. Man kan också göra en handcanasta även om man tar upp det översta (eller till och med de två översta, om de är lika) kortet på högen, som hjälp åt de 6 (eller 5) kort man har på handen. Man får då högen på köpet.

Poängberäkningen är också lite annorlunda mot den svenska varianten.

Canasta, bord-, oren, 4:or-Ess 200 Canasta, bord-, ren, 4:or-Ess 400 Canasta, bord-, oren, vildkort 2500 Canasta, bord-, ren, vildkort 5000 Canasta, hand-, oren, 4:or-Ess 1000 Canasta, hand-, ren, 4:or-Ess 3000 Canasta, hand-, oren, vildkort 7500 Canasta, hand-, ren, vildkort (endast 2:or) 10000 Tillägg för Storcanasta (5-9 canastor) 1000 Tillägg för Jättecanasta (fler än 10 canastor) 2000 Canasta på kuperat kort är värd dubbelt. Dubbelcanasta (2:a canastan på samma kort, av samma spelare/lag) är värd dubbelt.

SAMBACANASTA.

Spelas med 3 kortlekar samt sex jokrar. 15 kort i given, man drar 2, sakar 1. Spelet går till 10.000 poäng, och vid uppnådda 7000 poäng är mälningen 150 poäng. I denna variant kan man göra en canasta i samma färg (samba) t.ex 4-5-6-7-8-9-10 i hjärter, 5-knekt, 8-Ess tex. En samba får aldrig innehålla vilda kort. En samba är värd 1500 poäng. En canasta får maximalt innehålla 2 vilda kort. I denna variant kan bara högen tas med ett rent par (även när man har öppnat, men spelar man den sorten motståndaren har öppnat i, samt att högen är olåst, så kan man erövra högen gratis). Man kan ju även använda t.ex 8-9-10 i hjärter i sin begynnelse mälning (30p). Skulle sen motståndaren saka hjärter 7 eller hjärter J (knekt) och högen är olåst, så kan man erövra högen gratis. Det krävs minst 3 kort i följd i samma färg för att påbörja en samba. Har man gjort en canasta i t.ex Ess, så krävs det par i Ess på hand, om motståndaren sakar ett Ess. Röda 3:or får bara tillgodoräknas när man uppnått 2 canastor ( en samba är en canasta ) annars får man 100p minus för varje 3:a.

SNABBCANASTA.

Samma regler som vanlig canasta, men man drar 2 kort och 2 canastor krävs för utgång.