Hoppa till innehållet

Bugzilla

Från Wikibooks

Inledning

[redigera]

Detta är en instruktionsbok för hur man använder Wikimedias Supportsystem Bugzilla (http://bugzilla.wikimedia.org). Även om det mesta är allmängiltigt för Bugzillas olika uppdrag så kommer fokuset ligga på hur man rapporterar fel och beställer förändringar i Wikimedias olika wikis.

Bugzillas startsida

Vad är Bugzilla?

[redigera]

Bugzilla bygger på ett system med samma namn som används för att hantera felrapporter för en mängd mjukvara av diverse olika företag och organisationer, som Mozilla, Linux, NASA och Facebook. [1] För att undvika förvirring så hänvisar hädanefter Bugzilla alltid till Wikimedias supportsystem och inte till programvaran.

Wikimedia använder Bugzilla dels till felanmälningar, men även till förändringar i konfigurationen till Wikimedias alla wikis. Så när man i samband med Bugzilla pratar om buggar så kan det handla om såväl regelrätta felanmälningar som beställningar på förändringar.

Förutom att hantera Wikimedias olika wikis så används även Bugzilla för programvaran Mediawiki samt ett antal andra system som används och/eller utvecklas av Wikimedia. Det är därför viktigt att tänka på att det man hittar på Bugzilla har inte alltid med Wikimedias wikis att göra.

Hitta en bugg

[redigera]
Bugzillas söksida
Status

Du kan välja om du vill söka bland alla buggar eller om du nöjer dig med de som antingen fortfarande är öppna eller de som är avslutade.

Produkt

Eftersom Bugzilla hanterar en mängd olika uppdrag åt Wikimedia så kan det vara en bra idé att begränsa sina sökningar till de som gäller Wikimedias wikis, detta gör man genom att välja Wikimedia i listan.

Words

Här anger man sökord för sin sökning, man måste ange minst ett för att sökningen ska starta.

Sökresultat

[redigera]
Exempel på sökresultat

Informationen du får upp när du söker kommer i form av en lista där du förutom en kort sammanfattning kan se vilken status ett ärende har samt vem som ansvarar för det.

ID

Kan du använda för att länka direkt till en bugg från Wikimedias alla Wikis, se nedan.

Sev

Severity anger hur stort problemet är, till exempel maj (major) eller min (minor), eller om det är en förändring som då märks med enh (enhancement).

Pri

Priority anger hur bråttom det är med buggen i skalan Low, Nor och Hig.

Os

Operating system är av förståeliga skäl alltid satt på All.

Assignee

Oftast står det här wikibugs-l@lists.wikimedia.org, men ibland är det en specifik användare som ansvarar för att svara på buggen.

Schema över en buggs livscykel i Bugzilla
Status

En bugg kan ha flera olika status som förklarar i vilket steg av felsökningen som den befinner sig:

  • NEW
  • RESO (Resolved), buggen har fått en lösning.
  • REOP (Reopen), buggen har öppnats igen, oftast för att lösningen inge fungerade som den skulle.
  • CLOS (Closed), buggen har stängts för problemet är löst eller för att det inte går att lösa.
Resolution

En bugg får även en kod som förklarar hur man löst problemen.

  • WORK (Workforme), den som tagit emot ärendet har testat och hittar inget fel.
  • WONT (Wontfix), ärendet kommer inte att åtgärdas.
  • FIXE (Fixed), ärendet är åtgärdat.
  • DUPL (Duplicate), ärendet är den dubblett av ett annat ärende.
  • INVA (Invalid), ärendet är felaktigt på något sätt.
Summary

En kort sammanfattning av ärenden.

Rapportera en bugg

[redigera]

Registrera dig

[redigera]
Registrera dig i Bugzilla.

Bugzillas användarsystem är inte kopplat mot Wikimedias, så därför måste du registrera dig för att kunna rapportera in en bugg. Detta gör du genom att helt enkelt ange en e-postadress och sen vänta på fortsatta instruktioner. O.B.S. Den e-postadress du anger kommer att fungera som ditt användarnamn och kommer därför att vara synlig för alla, så om du vill vara anonym eller vill undvika spam så kan det vara bra att använda en alternativ e-postadress än den du annars använder.

Välj en produkt

[redigera]
Välj en produkt.

När du väl har registrerat dig och loggat in så är det bara att klicka på "Enter a new Bug" i sidomenyn så kommer du till det första steget i processen.

Bugzilla används som sagt till flera olika produkter så du måste börja med att välja vilken som är aktuell. Eftersom dessa instruktioner i första hand gäller Wikimedias wikis så klickar du helt enkelt på Wikimedia i listan.

Fyll i rapporten

[redigera]
Fyll i rapporten.

Det finns en mängd fält som kan fyllas i, men de enda du behöver bry dig om för tillfället är:

Component

Här specificerar du vilken typ av ärende det är, om du markerar en av dem så kommer du att få en kort beskrivning till höger om rutan. Den vanligaste att använda sig av är Site request som används vid ändringar i konfigurationen av olika wikis, annars får du helt enkelt gå igenom dem och se vilken som passar bäst. Skulle det bli fel så är det inte hela välden, någon kommer då helt enkelt att skicka över den till rätt ställe.

URL

Här anger du vilken sida det gäller, till exempel sv.wikibooks.org.

Summary

En kort beskrivning av problemet eller beställningen.

Description

Här kan du utförligare förklara vad som är problemet eller vad som behöver göras. Viktigt: Om du gör en beställning på en förändring i en wiki så måste du även ge en länk till den diskussion/omröstning som ligger till grund för beslutet, annars kommer din ansökan att stoppas tills detta är gjort.

Övriga tips

[redigera]

Titta på andra buggar

[redigera]

Om du är osäker vad du ska skriva så titta på några andra rapporter om samma sak, på så sätt så vet du vilken information de vill ha och vad som behöver göras.

Länka till Bugzilla

[redigera]

Bugzilla är inlagt i Wikimedias system för interwiki-länkar, så vill du länka till en specifik bugg kan du helt enkelt skriva [[bugzilla:buggnummer]].

Få uppdateringar om en bugg

[redigera]

Om du är inloggad och går in på en bugg så kan du klicka på Save Changes utan att ändra något (dubbelkolla dock att "CC List: Add me to CC list" är ikryssad). Då läggs din e-postadress i buggens sändlista så att du får ett mail så fort sidan ändras.

Externa länkar

[redigera]

Källor

[redigera]
  1. http://www.bugzilla.org/installation-list/