Hoppa till innehållet

Bluffstopp

Från Wikibooks

Bluffstop är ett kortspel.

Detta behövs

[redigera]
  • En kortlek med 52 kort, inga jokrar.
  • 2 till cirka 6 spelare.

Början

[redigera]

Blanda korten och dela ut 7 kort till varje spelare. Lägg resten av korten med baksidan uppåt i mitten på bordet. Låt oss kalla den för högen. Ta upp ett kort från högen, visa det så alla ser vad det är för kort och lägg kortet bredvid högen med baksidan upp, så man inte kan se vad det är för färg eller valör längre. Låt oss kalla denna hög för spelhögen.

Spelomgång

[redigera]

Spelaren till vänster om givaren börjar med att spela. Det gäller att lägga ett kort som är av samma färg men av högre valör än det kortet som ligger i spelhögen. Lägsta kortet man kan lägga är en 2:a och det högsta är Äss. Spelaren bör inte visa korten han ska lägga men måste tala om vilket kort han lägger oavsett om det är sant eller falskt. Kortet läggs med baksidan upp så att ingen kan se det. Om ingen spelare sagt "Bluffstopp" (se nedan) går turen vidare till nästa spelare.

Den spelare som inte kan lägga ett kort av samma färg och som är av högre valör har 2 alternativ:

  • Lägg ett kort och bluffa. Om föregående spelare till exempel påstått sig lägga ♠10, så kan spelaren lägga 3 och påstå att det är ♠D.
  • Säg Pass! och turen går vidare till nästa spelare. Om en spelare sagt pass, och turen återkommer till spelaren efter att alla andra spelare också har sagt pass så får spelaren lägga ett valfritt kort spelet fortsätter med detta kort som grund.

Att syna

[redigera]

Syna en bluff gör man genom att säga "Bluffstopp" och vända på det senast spelade kortet.

  • Om kortet var det som den som spelade kortet påstod får den som synade bluffen ta upp 3 kort från högen och den som spelade ut kortet får spela ut ett nytt kort av valfri färg och valör.
  • Om det istället var en bluff så får den som spelade ut kortet ta upp 3 kort från högen och den som synade får spela ut ett nytt valfritt kort.

Speciella regler

[redigera]
  • Om en spelare tror att en annan spelarer fuskar så får han säga bluffstop och kolla på kortet den andre spelaren precis lagt ut. Om spelaren då hade rätt får den andre spelaren ta upp alla kort i spelhögen och turen går över till spelare som synade. Om spelaren hade fel och den andra spelaren inte bluffade så får spelaren som synade kortet ta upp alla kort i spelhögen och spelet fortsätter sin vanliga gång.

Alternativ: Istället för att ta upp hela spelhögen tar man 3 kort från högen. Dessutom skall 1) Om det var en bluff den som synade bluffen spela ut nästa kort och det kan vara av vilken valör och färg som helst eller 2) Om det inte var en bluff den som blev synad spela ut nästa kort och han får då välja vilken färg och valör som helst.

  • Dropp är nått som är frivilligt att köra med. Kom bara överens innan ni börjar om man ska köra med det eller inte. Det går ut på att man får tappa kort i knät eller på något annat vis bli av med korten från handen utan att någon märker det. Om någon kommer på en så måste spelaren erkänna att det har skett ett dropp. 3 till 6 straff kort måste då tag upp och tvärtom om spelaren hade fel.

Mål

[redigera]

Att bli av med alla korten på handen.