Öppna läromedel/Projektbeskrivning

Från Wikibooks
En introduktion till grundläggande funktioner på Öppna läromedel och Wikibooks

Vad är detta?[redigera]

Ett projekt för att producera läromedel till såväl grundskola (lgr11) som gymnasieskola (gy11).

För vem?[redigera]

Tänkta läsare är elever. Texten ska vara skriven så att den som sådan kan användas av elever i given målgrupp (lgr11/gy11).

Av vem?[redigera]

Dig. Och mig. Och andra --- hoppeligen väldigt många --- som vill engagera sig. Lärare som använder läromedlet i sin undervisning. Forskare som vill säkerställa att det finns bra läromedel i våra skolor.

Vad kan jag göra med det?[redigera]

Kort svar: vad som helst.

Lite längre svar: nu föreställer jag mig att du, som frågar, är lärare.

  • Du kan be eleverna komma direkt hit till sidan. Läsplattor/telefoner/datorer.
  • Du kan trycka ut materialet i pappersform --- delar eller helheter. Använda det "som vanligt"; som vilken lärobok som helst.
  • Du kan göra en egen samling [läs hur här], för just din kurs --- plocka delar från relevant material. (Valda bitar ur religionsläromedlet? Lägg till lite material från filosofi och psykologi. Inga problem.)
  • Materialet här lever. Är föränderligt. Vilket kan vara både på gott och ont (mest gott). Det kan vara en trygghet i att spika det ändå för stunden, för användning i klassen --- inga problem. Skapa en PDF. Vill du dessutom skriva ut den i pappersform så går ju det givetvis utmärkt.
  • Din klass kan hjälpa till --- förbättra! Säg att ni finner ett perspektiv om islam saknas. Eller information om just det där --- varför inte ta det som en uppgift? Låt eleverna ta resa på och författa.
  • Du kan hjälpa till --- bidra!
  • Granska kritiskt, men låt inte kritiken stanna vid kaffebordet eller skrivlådan!

Det finns ju läroböcker. Vad ska detta vara bra för?[redigera]

Det finns väldigt mycket bra på läromedelsfronten. Och det rör sig hela tiden. Nya, goda exempel tillkommer och gamla fel rättas till. Fast ibland tar det ändå lite väl länge. Det rör sig inte riktigt tillräckligt snabbt. Utgångspunkten för de förlagsutgivna läromedlen är fortfarande en statisk pappersbok.

Läroböcker ska ju vara skrivna av experter, och granskade av ditto. Men trots detta slinker det igenom en hel del fel. Som i vissa fall inte blivit korrigerade på 10-15 år. Trots att felen påtalats gång på gång.

Om du hittar fel bland texterna här --- rätta dem! Tycker du något saknas? Skriv till det! Eller anmärk om att det borde finnas med, så tar någon annan tag i det.

Vi vill inte återuppfinna hjulet, men...[redigera]

Liknande projekt finns. T ex emmawiki.com -- men då det begav sig fanns det trots allt mer material på Wikibooks, om än centrerat kring enskilda ämnen. Det här är ett försök att knyta samman trådarna. Att ha ett helhetsperspektiv, även om enskilda medskribenter tveklöst kommer koncentrera sig på just sina ämnen. Men det handlar också om att få upp ögonen för konceptet överhuvudtaget. Att det utvidgade kollegiet som helhet engagerar sig. Då kommer det här att bli bra. Men det behöver inte bli just så här; just här. Finns det bättre alternativ? Finns det ett liknande, påbörjat projekt som kommit längre --- så det vore vettigare "flytta dit"? Säg till, så funderar vi på saken! Allt som är skrivet här får användas fritt.

Titta gärna på Wikiskola.se så länge.

Några som engagerat sig[redigera]

Följande är några av dem som deltar i projektet. Lägg gärna till dig i listan! Antingen genom att signera med pennan i verktygsraden, eller skriva --~~~~