Canasta

Från Wikibooks

Canasta Kortspel med sina rötter i Sydamerika.

Kortspelet femhundra är en förenklad kopia av canasta där man bara använder en kortlek.

Detta behövs[redigera]

  • Två kortlekar inklusive Jokrar således innehållande 54 kort vardera.
  • Vanligen 2 till 4 spelare. Är man fler kan flera lekar användas.

Specificering av regler[redigera]

Innan spelet börjar har man att komma överens om huruvida man skall plocka ett eller två kort från högen när man är i tur (här har vi valt att plocka ett kort varje gång) samt om det krävs en eller två canasta för att få avsluta omgång.

Vid lagspel bygger och räknar man tillsammans inom laget.

Spelets mål[redigera]

Man skall genom att bygga canasta (minst sju kort av samma värde) samla poäng. Röd canasta innehåller inga vilda kort och är mest värd; annars är det en så kallad svart canasta. Canastans färg märks ut genom kortet högst upp, som antingen är svart eller rött kort.

Speciella kort[redigera]

  • Röda treor används inte i spelet utan är bonuskort. Plockas sådan läggs den ut och ett nytt kort plockas. Svarta treor får ej användas till byggen utom då man avslutar, dvs lägger ut handens alla kort. Svarta treor är utmärkta stoppkort. Eftersom man inte får bygga med dem kan man inte ta upp spelhögen när en svart trea ligger överst.
  • Vilda kort: Tvåor och Jokrar är s.k vilda kort och gäller som vad som helst. Inget bygge med fler vilda än naturliga kort är tillåtet.

Låsning av högen[redigera]

Om ett vilt kort läggs i spelhögen låser det högen. Man lägger det på tvären för att markera att högen är låst.

Olåst hög får man ta upp om:

  • Det översta kortet är av samma sort som man tidigare har mält (byggt) men ej har gjort canasta av
  • Eller om man har ett av samma sort + ett vilt kort.
  • Om man har två likadana som det översta.


Låst hög får man däremot bara ta upp om:

  • Om man har två likadana som det översta.

Taktik[redigera]

Förhindra att motståndare tar upp spelhögen. Svarta treor eller vilda kort kan användas som stoppkort. Man bör inte lägga ut sina kort innan man tagit upp högen, eftersom man dels får färre kort på hand att spela med men också visar motståndarna vad man samlar på. En taktik är att samla på två kort av så många olika som möjligt. Har du t.ex 4455667788991010KnKnDDKKEE måste motståndaren lägga vilt kort eller svart trea för att hindra att du plockar upp högen. Om man tror att någon är på väg att gå ut kan det vara smart att lägga ut så många kort man kan för att hindra att gå minus. Det är även smart att välja att gå ut om motståndare har många kort på hand, vilket kommer leda till minuspoäng.

Början[redigera]

Blanda korten och dela ut elva kort till varje spelare. Lägg resten av korten i en hög med baksidan uppåt i mitten på bordet. Kortet högst upp lägger man bredvid högen så alla ser vad det är för kort. Denna hög kallar vi för spelhögen. Om det första kortet är en röd trea eller ett vilt kort låses spelhögen (markeras med att man lägger detta kort på andra ledden) och nytt kort tas från högen och läggs på spelhögen. Detta upprepas till översta kortet ej är en röd trea eller ett vilt kort.

Regler[redigera]

Öppning: För att melda första gången i varje giv för varje lag krävs det att man har öppning, dvs att man i utlägget uppnår den poäng som krävs. För att plocka högen när man öppnar måste man ha två kort av samma värde som det översta (samma som vid låst hög). Dessa tre kort får inte vara vilda. Du måste uppnå öppningspoängen med det översta kortet i leken + de kort du lägger ut och öppnar med. Först när poängen är uppnådd får högens övriga kort användas

Poängen som behövs för öppning ökar enligt följande:

    • minuspoäng - öppning 15 poäng
    • 0-1499 poäng - öppning 50 poäng
    • 1500-2499 poäng - öppning 90 poäng
    • 2500-5000 poäng - öppning 120 poäng


Öppningsexempel: du har 2,5,5,5,7,8,Kn,D,D,K,E. Överst i spelhögen ligger en Dam. Maximal poäng fås genom att ta upp spelhögen med hjälp av DD och sedan lägga ut DDD2 + 555 eller DDD + 5552 = 65 poäng. Observera att spelhögens övriga kort ej får användas för att uppfylla öppningsvillkoren.

Bättre är dock att öppna med DDD2 för om man har många par på handen så har man större chans att plocka högen.Även enstaka kort plus vilt kort går att plocka högen med så länge den är olåst.

Spelomgång[redigera]

Spelare som är i tur har att välja på att antingen plocka ett kort från högen eller ta upp spelhögen. För att få ta upp spelhögen krävs att något av följande villkor uppfylls:

  • att man har öppnat och har minst två kort av samma värde som det översta eller, om högen ej är låst, ett kort av samma värde som det översta och ett vilt kort.
  • att man kommer upp i poängsumman som krävs för öppning och har två kort av samma värde som det översta.
  • Om spelhögen är olåst - Man har sedan tidigare lagt ut kort av samma värde som det översta men ej gjort canasta av dem ännu.

Då man antingen har tagit ett kort från högen eller tagit spelhögen får man lägga ut kort på bordet. Antingen nya byggen eller lägga till kort till tidigare byggen. Om något bygge kommer upp i sju kort buntar man ihop dessa och markerar med översta kortet röd (inga vilda kort med) eller svart canasta (vilda kort med). Man får även lägga till kort till tidigare gjord canasta. Man avslutar sedan sin tur med att lägga ett kort. Om det är handens sista kort och man uppfyller villkoren för utgång så går man ut (man får när man vill fråga medspelare om det är okej att göra avslut). Uppfyller man ej villkoren för att gå ut, eller om man ej vill avsluta, får man inte besätta sig i en situation där man endast har ett kort kvar innan man lägger, och man måste i vissa fall tvingas att behålla ett kort på hand som man egentligen kan lägga ut. Vid avslut får man även bygga ut sista kortet och man får även bygga med svarta treor. Vid avslut räknas de kort övriga spelare har på hand som minus från deras poäng.

Poäng[redigera]

Poäng för olika kort i Canasta
Card Value
3, 3 100/kort (200/kort om man fått alla, d.v.s 800 poäng)
3♣, 3♠, 4, 5, 6, 7 5
8, 9, 10, Kn, D, K 10
2 (Flygande), Ess 20
Joker (Flygande) 50

Förutom det här får man 500 poäng för en röd (äkta) canasta och 300 poäng för en svart (oäkta) canasta. Det lag eller den spelare som avslutar får också 200 poäng. Efter avslut räknas alla korts värden med. En canasta med sju Knektar är alltså värd 570p. 500 för canastan och 70p. för Knektarna.

Mål[redigera]

Först över 5000 vinner. Om båda spelarna eller lagen uppnår 5000 så vinner den/de spelare som har högst poäng efter omgångens slut. Man spelar alltid ut omgången.

Andra varianter av Canasta[redigera]

I sydeuropa spelas sedan 40-talet en variant av canasta, som bland annat innebär att man får högre poäng om man siktar in sig på att göra canasta endast med de kort man har på handen. Den kallas då handcanasta, mot det andra alternativet som kallas bordcanasta. Man kan också göra en handcanasta även om man tar upp det översta (eller till och med de två översta, om de är lika) kortet på högen, som hjälp åt de 6 (eller 5) kort man har på handen. Man får då högen på köpet.

Poängberäkningen är också lite annorlunda mot den svenska varianten.

Canasta, bord-, oren, 4:or-Ess 200 Canasta, bord-, ren, 4:or-Ess 400 Canasta, bord-, oren, vildkort 2500 Canasta, bord-, ren, vildkort 5000 Canasta, hand-, oren, 4:or-Ess 1000 Canasta, hand-, ren, 4:or-Ess 3000 Canasta, hand-, oren, vildkort 7500 Canasta, hand-, ren, vildkort (endast 2:or) 10000 Tillägg för Storcanasta (5-9 canastor) 1000 Tillägg för Jättecanasta (fler än 10 canastor) 2000 Canasta på kuperat kort är värd dubbelt. Dubbelcanasta (2:a canastan på samma kort, av samma spelare/lag) är värd dubbelt.

SAMBACANASTA.

Spelas med 3 kortlekar samt sex jokrar. 15 kort i given, man drar 2, sakar 1. Spelet går till 10.000 poäng, och vid uppnådda 7000 poäng är mälningen 150 poäng. I denna variant kan man göra en canasta i samma färg (samba) t.ex 4-5-6-7-8-9-10 i hjärter, 5-knekt, 8-Ess tex. En samba får aldrig innehålla vilda kort. En samba är värd 1500 poäng. En canasta får maximalt innehålla 2 vilda kort. I denna variant kan bara högen tas med ett rent par (även när man har öppnat, men spelar man den sorten motståndaren har öppnat i, samt att högen är olåst, så kan man erövra högen gratis). Man kan ju även använda t.ex 8-9-10 i hjärter i sin begynnelse mälning (30p). Skulle sen motståndaren saka hjärter 7 eller hjärter J (knekt) och högen är olåst, så kan man erövra högen gratis. Det krävs minst 3 kort i följd i samma färg för att påbörja en samba. Har man gjort en canasta i t.ex Ess, så krävs det par i Ess på hand, om motståndaren sakar ett Ess. Röda 3:or får bara tillgodoräknas när man uppnått 2 canastor ( en samba är en canasta ) annars får man 100p minus för varje 3:a.

SNABBCANASTA.

Samma regler som vanlig canasta, men man drar 2 kort och 2 canastor krävs för utgång.


CANASTA SOM DET SPELAS I SKÅNE (I JONSTORP)


Datum: 2020-01-09


Spelregler för kortspelet Canasta.


Lokal variant: ”á la Jonstorp i Skåne”.

Författare: Svante Sundelin E-post: svante.k.sundelin@gmail.com


Ordval (utförligare förklaringar finns längre ner i texten)

    Valör   	 Ett spelkorts värde, till exempel tvåa, sjua, kung.  
    Kombination	 Flera kort i samma valör oavsett färg.  
    Canasta 	 En kombination med 7 spelkort av samma valör på bordet.  
    Jolle     	 Joker och tvåa (vilt kort).  
    Talong  	 Där man drar nya kort ifrån (högen).  
    Burken 	 Där man lägger kort som sakas eller slängs (sakhögen, kasthögen eller spelhögen).  
    Sakar   	 Slänger eller lägger ifrån sig spelkort till burken.  
    Äkta kort 	 Fyra till ess (alla spelkort utom joker, tvåa och trea).  


Om man är 2-5 spelare då behövs 3 kortlekar med 2 jokrar i varje, alltså: 162 kort (3 x 52+2+2+2). Man går till 10 000 poäng. Om antal spelare är 4, då är det ett lagspel och det är den vanligaste varianten av Canasta. De som spelar i samma lag sitter mitt emot varandra och spelar mot de andra två. Lagmedlemmarna ska hjälpa varandra. Om antal spelare är 2, 3 eller 5 spelare då spelas Canasta individuellt istället för att spela i lag.


Om man är 6 spelare då behövs 4 kortlekar med 2 jokrar i varje, alltså: 216 kort (4 x 52+2+2+2+2). Med 6 spelare är det också ett lagspel, som vid 4 spelare, men det är en speciell variant då man spelar med antingen 3 lag eller 2 lag:

    3 lag med 2 spelare i varje  (man går till 10 000 poäng)   eller  
    2 lag med 3 spelare i varje  (man går till 15 000 poäng).  

Spelare i samma lag sitter aldrig intill varandra.


Bonuspoäng


  1000 poäng   Jolle-Canasta  	(har enbart jollar)  
   500 poäng   Röd Canasta   	(inga jollar)  
   300 poäng   Svart Canasta   	(minst en jolle)  
   100 poäng   Röd trea   	(på bordet)  
   100 poäng   Utgång  


Kortpoäng


  100 poäng   Svart trea  	(minuspoäng för de som blivit kvar på hand). 
   50 poäng   Joker  
   20 poäng   Tvåa  

   20 poäng   Ess  
   10 poäng   Åtta, nia, tia, knekt, dam, kung  
    5 poäng   Fyra, femma, sexa, sjua  


Poängräkning


  o   Bonuspoäng.  	Summera bonuspoängen för Canastor, röda treor och utgång.  Lägg undan eventuella röda treor.  

  o   Minuspoäng.  	Summera kortpoängen för korten som är kvar på handen och lägg undan de korten.  

                               Lägg undan så många kort som behövs, för att komma upp till den minuspoängen.  

  o   Kortpoäng.   	Summera kortpoängen för korten som nu är kvar på bordet, utom de undanlagda.  


Given, talongen, burken och sortering

Spelarna får 15 kort var. De kort som sedan är kvar av kortleken kallas talongen och den läggs mitt på bordet med kortens baksidor uppåt. Det översta kortet läggs intill talongen med framsidan upp och blir början till det som kallas för burken, men om det kortet är en jolle eller en röd trea, då stoppas det in i talongen och man tar ett nytt kort. Efter given tar alla upp sina kort till handen och sorterar i ordningsföljd på valörer, alltså ingen sortering i färgordning. Spelaren som sitter till vänster om givaren börjar spela och turen fortsätter sedan medsols.


Jolle

Jokrar och tvåor kallas för jollar. De har samma uppgifter och det enda som skiljer dem åt, är värdet när man räknar poäng. En jolle kan ersätta vilka äkta kort som helst. Det går också bra att saka jollar. En sakad jolle gör att burken blir spärrad så att man inte får ta upp kort från den.


Röd trea

Bonuskort som läggs ut på bordet direkt och byts ut mot ett nytt kort. Ger värdefulla bonuspoäng - men bara om laget har hunnit öppna när given tar slut, annars blir det minuspoäng istället.


Svart trea

En sakad svart trea kallas för ett spärrkort och det kortet gör att man inte får ta upp kort från burken. Spärren gäller då bara nästa spelare i tur. En svart trea ger höga minuspoäng om den råkar finnas kvar på handen när given är slut och det är bara då som poängen för svarta treor används.


Äkta kort

Så kallas valörerna fyra till ess (alla spelkort utom joker, tvåa och trea).


Kombinationer

Minst 3 st. kort behövs för en godkänd kombination. Exempel på hur olika kombinationer kan se ut:

    2 kungar + 1 jolle,  
    3 fyror,  
    4 tior + 3 jollar,  
    7 ess.  

Ordet kombination betyder här: ”flera kort i samma valör oavsett färg”, alltså ett par, triss/tretal, fyrtal, femtal, sextal, sjutal o.s.v. Det är just sådana kombinationer som man samlar på i Canasta. Man samlar aldrig på valörer i ordningsföljd. Jollar kan ingå i en kombination, men ”det måste alltid finnas flera äkta kort än jollar” . Den regeln gäller både för nya kombinationer som ska läggas ut på bordet och för kombinationer som redan finns utlagda på bordet och som ska förlängas.

Röda treor kan inte användas för att bilda en kombination.


Svarta treor kan inte användas för att bilda en kombination.


Enbart jollar kan inte användas för att bilda en kombination - bortsett från undantaget, en Jolle-Canasta.


Canasta

Canasta är namnet på kortspelet och det är också namnet på en lång kombination med minst 7 kort. Med enbart äkta kort kallas den för röd Canasta och på bordet sätter man då ett rött kort överst. Med minst en jolle kallas den för svart Canasta och på bordet sätter man då ett svart kort överst. Färgerna röd och svart har ingenting att göra med hjärter/ruter eller spader/klöver. Om en kombination på bordet saknar bara ett enda kort för det ska bli en Canasta, då vrider man det översta kortet på tvären för att det ska bli tydligt och helst ska det kortet också ha rätt färg, rött eller svart.

Jolle-Canastan har minst 7 jollar och enbart jollar. När den läggs ut på bordet måste den ”vara klar”.


Öppna

Innan ett lag har öppnat, då får man:

    o   Bara dra 2 kort från talongen och saka 1 kort till burken.  

När laget väl har öppnat, då får man även:

    o   Ta upp kort i burken.  
    o   Lägga ut kort på bordet.  

När kraven för att få öppna är uppfyllda, då kan man öppna om man vill, för det är frivilligt. Man lägger då ut en eller flera kombinationer på bordet. Det går också bra att ta upp kort i burken och öppna samtidigt, men då får korten under det översta kortet inte användas för att få ihop det som krävs för att kunna öppna.


Minsta krav för att få öppna


Vid den första given:

    En eller flera kombinationer som totalt blir minst 50 poäng.  
    Den första kombinationen måste då ha minst 4 äkta kort och  
    de övriga kombinationerna måste ha minst 3 äkta kort (om det skulle behövas flera kombinationer).  
    Bonuspoäng för Canastor och röda treor får inte räknas med för att uppnå minimipoängen.  
    Här följer några exempel på godkända öppningar:
            5 knektar 				 5 x 10 = 50 poäng  
            4 åttor+1 tvåa 			 4 x 10  +  20 = 40 + 20 =  60 poäng  
            4 fyror+3 sexor+3 sjuor 		 4 x 5  +  3 x 5  +  3 x 5 = 20 +15 +15 = 50 poäng  

Vid alla de andra givarna, utom den första:

         1 Canasta, som kan vara antingen svart eller röd.  


Spelets 3 moment


Den som är i tur gör följande:

     1)	Drar de 2 översta korten i talongen  
 	eller  
 	tar upp korten i burken (tillåtet bara om laget öppnar nu eller har öppnat tidigare).  

     2)	Lägger ut på bordet, men bara om laget har öppnat och om det är taktiskt lämpligt:  
 		En eller flera kombinationer och/eller  
 		ett eller flera kort för att förlänga egna kombinationer på bordet.  

     3)	Sakar 1 kort med framsidan uppåt.  
 	Det blir en signal att man är klar och att nästa spelare i tur kan få börja.  
 	Sista kortet på handen får man aldrig saka bort.  


Spelet går ut på


Man samlar på kombinationer på handen och så småningom lägger man ut dem på bordet, för det är bara på bordet som de ger poäng och på bordet kan parkamraten hjälpa till med att förlänga kombinationerna.

Man strävar alltid efter att få så långa kombinationer att de blir Canastor. Det beror på att en Canasta ger väldigt höga bonuspoäng, jämfört med korta kombinationer som enbart ger låga kortpoäng.

Exempel: 6 st. sjuor ger 6 x 5 = 30 poäng medan 7 st. sjuor ger 35 + 500 = 535 poäng!

Given tar slut när talongen blivit tom eller då någon lägger ner sitt sista kort för att ”gå ut” och då börjar poängräkningen. Kort som då finns kvar på händerna blir minuspoäng. Man skriver ner poängen i protokollet. Sedan blandas alla kort och man börjar med en ny giv. Spelet fortsätter med flera givar ända tills ett av lagen vinner hela partiet, därför att det har nått upp till poängen som man har bestämt, t.ex. 10000 poäng. Man brukar lägga lagets alla kombinationer intill varandra på bordet, framför en av spelarna i laget.


Ta upp kort i burken


2 likadana valörer som kortet överst i burken måste man ha på hand, för att få ta upp kort i burken. Det är bara tillåtet att ta upp kort i burken om laget har öppnat tidigare eller samtidigt öppnar. Enbart de 10 översta korten får tas upp och ibland färre än 10 om det finns en spärr, en jolle, inuti burken. Det är frivilligt att ta upp kort i burken.

Man får inte ta upp kort i burken:


    o   Om det är den första rundan av given, alltså innan spelaren efter givaren har sakat för andra gången.  
    o   Om det översta kortet är en jolle eller svart trea, alltså om burken är spärrad.  
    o   Om det egna laget har 5 kort eller flera på bordet, av just den valör som ligger överst i burken och då räknar man med även eventuella jollar.  

De två korten från handen och det översta kortet i burken måste alltid läggas ut på bordet. De andra korten får man valfritt ta upp till handen och/eller lägga ut på bordet. För att visa medspelarna att villkoret är uppfyllt, är det bra att göra på det här sättet när man ska ta upp:

    1)     Lägg ut på bordet från handen, de 2 kort som har samma valör som kortet överst i burken.  
    2)     Lägg ut på bordet kortet som ligger överst i burken.  
    3)     Ta upp till handen resten av korten (maximalt 9 kort) från burken.  

Man får inte samtidigt dra kort från talongen.


Lägga ut på bordet


Det är bara tillåtet om laget har öppnat tidigare eller samtidigt öppnar. Man lägger ut på bordet nya kombinationer och/eller enstaka kort. De kortaste godkända nya kombinationerna är:

    o   3 kort av samma valör eller 
    o   2 kort av samma valör plus en jolle.  

Kombinationen kan naturligtvis bestå av många fler, både äkta kort och jollar. Enstaka kort läggs ut på bordet för att förlänga kombinationer som det egna laget lagt ut tidigare. Det är frivilligt att lägga ut på bordet, utom just när man tagit upp kort i burken.


Spärrad burk


Eftersom innehållet i burken så gott som alltid är värdefullt, så händer det ofta att den spärras så att motståndaren inte får ta upp kort i burken. Det finns två sätt att spärra burken:


1) Saka en svart trea:

    Spärren gäller då bara nästa spelare i tur och sedan upphör spärren helt.  

2) Saka en jolle som vrids på tvären:

    Den spärren gäller nästa spelare i tur, men spärren kan även drabba andra spelare.  
    Orsaken är att kort under jollen alltid är spärrade, ända tills jollen har tagits upp. 
    När man tar upp kort i burken får man bara ta upp korten ovanpå jollen och jollen själv.  
    Om det skulle ligga 10 kort eller flera ovanpå jollen då blir jollen kvar, och därmed spärren, 
    eftersom regeln gäller att bara de 10 översta korten får tas upp.  


Gå ut = avbryta given

Given tar slut när talongen blivit tom eller då någon lägger ner sitt sista kort för att ”gå ut”. För att få gå ut måste laget ha samlat på bordet minst 4 Canastor, och av dessa minst 2 röda Canastor. Det sista kortet på handen kan läggas ut till någon av kombinationerna om det går.


När talongen har blivit tom

Det är möjligt att talongen tar slut innan någon spelare har gått ut. Om det skulle hända, då avslutas given och poäng räknas på samma sätt som om någon har gått ut. Enda skillnaden är att poäng för utgång inte delas ut.


Speltaktik

Under spelets gång blir det mer och mer viktigt att inte saka kort som gör att motspelarna kan ta upp kort i burken.

Det kan vara klokt att ha lite is i magen och vänta med att öppna tills det går att samtidigt ta upp kort i burken och öppna. Det är aldrig bra att sitta med för få kort på handen under spelets gång.

Det är bra att påbörja många kombinationer. Desto större är då chansen att någon ska lyckas.

Förläng inte kombinationer i onödan med jollar, och absolut inte för tidigt. Det beror på att det är ganska svårt att förlänga kombinationer för att få röda Canastor och om man lagt ut en jolle, då blir det ju helt omöjligt att få en röd Canasta.

Ta upp kort i burken så fort som chans finns, för det är så gott som alltid en fördel med det.

I de flesta fall är det klokt att fortsätta spelet istället för att gå ut, men i vissa lägen kan det vara klokt av ett lag att gå ut om laget har mycket utlagt på bordet och innan motspelarna har hunnit få ut så mycket på bordet. Det är en bedömningsfråga, men spelet ska naturligtvis avbrytas så snabbt som möjligt om motståndarsidan har ett kraftigt spelflyt och tenderar att få allting.

Att saka en svart trea den absolut första rundan av given är förstås onödigt, då man ändå inte får ta upp kort i burken under den rundan.


God ton i Canasta


    o   En spelare i tur har rätt att fråga övriga spelare hur många kort de har på handen.  
    o   Förutom frågan om kort på handen (se ovan), är alla andra frågor inte tillåtna.  
    o   Ingen spelare får titta i burken.  
    o   Muntlig hjälp parkamrater emellan är inte tillåtet.  


/ Svante Sundelin E-post: svante.k.sundelin@gmail.com