Hoppa till innehållet

Användare:Ingwik

Från Wikibooks
  • Ingemar Wiklund
  • Född 1965
  • Bosatt på Tjörn, Västkusten.
  • Lärare
  • IT-pedagog


Wikiböcker som jag avslutat:

Herr Arnes pengar 2015

Jag vill att även ungdomar skall få chansen att läsa Selma Lagerlöf. Därför skrev jag om hennes ursprungsbok "Herr Arnes penningar" från 1904 till modernare svenska för att sänka den ohyggligt höga tröskeln som tonåringar har när de stöter på ålderdomlig svenska.


Wikiböcker som jag påbörjat:

Historia 1a1 2016

En enkel historiebok i kursen Historia 1a1 för gymnasiets yrkesförberedande program och samtidigt ett sätt att spara ner informationen från min egen privata Wiki så att den kan få dö med värdighet.


Programmera i PHP 2013

Någon glad amatör, eller några, hade påbörjat en bok om PHP programmering men den var verkligen inte mycket att hurra för. Jag samlade det som fanns i en gemensam bok, redigerade om kapitelupplägget och skapade på så vis en bok som faktiskt kan var till nytta i framtiden. I alla fall för mig i min undervising om jag får webserverprogrammering på min lott i framtiden.


Kul med javascript (2012)

Innan programmering B kursen HT 2012 framkom önskemål både från eleverna och från lärarkollegan i web-design om att få arbeta med ett annat programmeringsspråk än C++. Då det inte finns krav i målen på OOP för programmering B föll det sig mer eller mindre naturligt att använda javascript. Av den anledningen lade jag upp deta häfte/bok med övningar och instruktioner om hur man kan nyttja den senaste javascript/html5 tekniken för att skapa dynamiska hemsideplatser.


Programmering 1 för gymnasiet med ruby (2012)

Jag insåg under 2011/2012 när jag jobbade som lärare i programmering i gymnasiet att C++ helt enkelt var för svårt för nybörjare. Dessutom är det ett föråldrat språk som visserligen är fantastiskt bra att programmera dll filer till Windows med men som inte passar sig alls för nätverksprogrammering som blivit en viktig del av programmeringen från och med GY11. Av den anledningen har jag valt språket ruby till framtida programmeringslektioner. Problemet är att det finns i princip ingen litteratur på svenska, språket är för nytt för det, och eleverna i gymnasiet har inte tillräcklig kunskap i engelska för att förstå läroböcker skrivna i det språket. Av den anledningen påbörjade jag denna bok så att den skall kunna användas inför HT 2012, om jag får behålla min tjänst inför alla neddragningarna. Det visade sig att jag visserligen fick behålla jobbet, men jag fick inga elever som lär sig programmering1, därför ligger skrivandet av Rubyboken nere en tid.


Lathund för terminalkommandon i linux (2011)

I samband med att jag gjorde ett arbete kring linux Ubuntu insåg jag att det saknas en enkel lathund för terminalkommandon i linux. Två olika klasser på John Bauer gymnasiet i Uddevalla fick i uppgift att välja kommandon och skriva utförligt på svenska om varje kommando:

  • Vad heter det.
  • Vad gör det
  • Hur används det, med exempel.

De fick absolut inte kopiera och klistra in utan varje elev skulle själv ta fram det viktigaste omkommandot och fylla i texten. På det viset tänkte jag att vi kollektivt kunde skapa en gemensam bok på sex timmar.


Programmera spel i C++ för nybörjare (2011)

Boken ingår i ett projekt på John Bauer gymnasiet där jag undervisar i programmering A, B och C i C++ HT 2011 och VT 2012. Eleverna hade tidigare enbart programmerat i konsollfönstret och hade svårt att ta till sig OOP då det abstrakta i objekt orienterad programmering blev nästan omöjligt att visualisera. Med hjälp av spel blev undervisningen både enklare och roligare. samma spelmiljö (SFML) visade sig också användbar i både B och C kursen, jag behövde bara ändra upplägget kring själva programmeringsmålen. Programmering A passade dock fortfarande bättre i konsollfönster för att de inte skulle bli alltför förvirrade av de grafiska delarna. Största problemet var att hitta information kring spelprogrammering på svenska, så i slutändan skrev jag instruktionerna till eleverna själv. Sedan tyckte jag helt enkelt att när jag nu lade ner så mycket tid på att undervisa nybörjare i spelprogrammering lokalt kunde jag lika gärna ändra instruktionerna till eleverna till olika bokkapitel och skapa en bok man kan använda både nationellt och internationellt. Eftersom det är en wikibok har jag inte begränsat den till enbart VC++ 2010 express, win 7 enterprise 64 och SFML 1.6 som vi använder under kursen, utan finns det t.ex. Linux eller Mac programmerare kan de gärna skriva egna kapitel. Det är därför det finns olika sektioner och kapitel för de olika biblioteken (SFML, Allegro osv.) så att boken kan växa utifrån olika författares kunskaper, men även rent generella kapitel som tar upp problem och möjligheter med spelprogrammering. Tyngdpunkten ligger på nybörjare. Det är viktigare att koden går att följa än att den ser snygg och proffsig (men oläslig) ut.


Datorn i grundskolan, en IT-teknikers betraktelser (2002-2008, uppdaterad 2012)

Detta var ursprungligen tänkt som en artikelserie i datortidningarna i 2000-talets början när skolorna hade windows 95 och pentiumdatorer, och Linux var något skrämmande okänt för datornördar. Tyvärr var det ingen tidning som ville betala för dem så istället samlade jag ihop artiklarna i en wikibok och publicerade den här. Den föråldrades med tiden. Teknikutvecklingen går fort framåt och 2012 skrev jag om innehållet så att det passar bättre till den nya tidens krav.


Afrika söder om Sahara

Afrika är verkligen styvmoderligt behandlad i grundskolan. Detta är ett försök att göra någonting åt det, en lärobok i SO-ämnena för främst år 7-9 med Afrika söder om Sahara som tema


grundskoleboken.se

Utöver detta har jag en egen wiki för utveckling av fria läroböcker i grundskolan. Jag blev irriterad över att det finns så oändligt många läroböcker för grundskolan som ser ungefär likadana ut för alla elever och skolor. Samma ämnen tas upp som barnens föräldrar undervisats i, men inköp av läroböckerna är en betungande post för skolorna. Varför skall man ha läroböcker när alla elever har datorer? Alla som kan något kan hjälpa till att flytta in elevernas kunskapsinhämtning i 20:e århundradet. När läroböckerna blivit tillräckligt välfyllda flyttar jag över dem hit.

(Länken är inte en html-länk för att inte göra otillåten reklam, du får kopiera- och klistra in den i adressfönstret i din web-läsare om du vill surfa dit).