Diskussion:Ekonomisk kunskap för gymnasiet

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikibooks

Exempel: Studieresa[redigera]

Om gymnasiestuderande fick bestämma en gemensam utlandsresa med studiekamraterna så skulle den kunna se ut såhär:

RESA TILL AUSTRALIEN Vi reser till Australiens huvudstad, Sydney. Vi planerar att vara i Sydney i fem dagar.

Vi jämförde priser på olika flygbolag och kom fram till att SAS har billigaste priser. Där kostar tur och retur flyg ca. 2000€/person. Vi måste också ha transport ner till Helsingfors pga att flyget går därifrån. Tåg är billigaste allternativet och det blir 22€ enkel väg så 44€ sammanlagt i tågkostnader. Detta är det billigaste allternativet.

Vi valde att bo på ett vandrarhem eftersom det var det billigaste alternativet, Central Perk Lodge, 307€ för 4 personer (alltså ca. 77€/person) , 5 dagar. Har även tillgång till eget kök i rummet så vi kan tillaga billigare mat. Vi har även tillgång till buss transporter.

Orsaker till att åka på resan är att . Vi får lära oss om kulturen och religionerna i området. Man lär sig också engelska genom resan och genom att tala blir man modigare att våga prata engelska mera naturligt. Får erfarenheter om att resa på egen hand och ta sig fram i världen. Vi lär oss också att leva billigt.Uppgift 22.10 The Friedman Group Planera en resa utanför Europas gränser. Johannesburg 4.1.2016 => 11.1.2016 15 pers. buss till Helsingfors sen flyg till Johannesburg. Per person buss Vasa => Helsingfors 7€ 6.00 på morgonen Tur-retur 2085€ per pers. (endast flyget.) => Finnair En person ca 509€ tur-retur => Flygresor.se sammanlagt 7600€ för 5 pers tur och retur.

WÄGARS FLYGRESOR, BILLIGT BILLIGT <= Länk! WÄGAR ALA CARTE <= Länk!

Winchester lodge hotell ->2 653 €, 15 pers, 7 nätter. 6


Övertyga klassen: En resa till Afrika är en upplevelse du kommer aldrig att glömma. I johannesburg finns t.ex ett museum om apartheiden och själva stadsmiljön är helt olika den vi är vana med. Johannesburg är Sydafrikas huvudstad och det är där allting händer. Fast det är Afrika behöver inte det betyda att ett lejon mitt i allt hoppar på dig när du är där(enligt wägar,kan hända att de inte är sant). Sydafrikas flora är helt annan än Finlands natur pga att dom ligger i den subtropiska zonen medan vi är tempererade zonen. Djuren som finns i Sydafrika finns inte där vi bor.

Totalt pris: Flyg => 7635€ Hotell => 2653€[ Buss =>210€ Apartheid museum=> GRATIS

=10 488€ + mat och aktiviteter skilt (699€ per pers.)

Tänkt utveckling av boken[redigera]

Det finns en hel del i boken som inte motsvarar vad jag skulle vilja se i den. I första hand handlar det om att jag får en känsla av att författarna inte har särskilt stor sakkunskap. Ett tydligt exempel är "den irrationella Homo economicus" – Homo economicus som begrepp representerar uttryckligen en kallt rationell varelse. Jag upplever också att författaren ofta missar det centrala i de presenterade begreppen och istället ger exempel som ligger litet bredvid.

Mycket av förklaringarna är bra och konkreta, men här finns alltså ett problem med att förklara själva begreppen, vilket sägs vara den huvudsakliga avsikten med boken. Jag skulle också vilja lägga in en del andra synvinklar.

Jag är litet osäker på om jag borde gå in och ändra: det skulle i så fall gälla stora ändringar med mycket ny text. Dels kanske andan i boken skulle ändras i en riktning huvudförfattarna inte tycker om, dels ger jag mig inte tillräckligt tid för att göra detta i alla avsnitt.

Hur borde jag göra?

--LPfi (diskussion) 30 oktober 2015 kl. 09.46 (CET)Svara[svara]

Det är finfint om fler författare vill delta i bokens utformning! Om vissa utläggningar blir väldigt långa går det att fortsätta dem här i diskussionsavsnitt.
När det gäller texten om den irrationella homo oeconomicus så anspelar jag på diskrepansen mellan den rationella konsumenten och den irrationella konsumenten där var det ett medvetet val att problematisera konceptet redan på rubriknivå. En bok ger större frihet att diskutera olika teman än wikipedias artiklar och därför behöver inte begreppsutredningarna vara fullständigt neutrala. Det ska få finnas utrymme för stilistiska utsvävningar och framför allt är det viktigt att de begripliggörs så att gymnasiestuderande förstår dem. Finns det direkta sakfel är det fritt fram att redigera. Alternativa synvinklar är också mycket välkomna. Tack på förhand! ‎föregående osignerade kommentar är från Chilli (diskussion • bidrag) 20 december 2015


Mitt intryck när jag nu följt med bokens utveckling är att avsnitten skrivs som elevarbeten. Det sätt jag skulle välja att angripa de olika rubrikerna är väsentligt annorlunda än det skribenterna valt, så jag vet inte om jag vill gå in och ändra. Få se. Det vore bra att någonstans ha en projektsida (kanske helt enkelt ett förord – jag ser nu att ett sådant lagts in) där arbetssättet och målsättningen skulle presenteras. Är det meningen att så småningom få till stånd något som kan användas som kursbok enligt den (nya) finska läroplanen?
Man kan gott skriva ganska fritt om olika temata, men om studentskrivningen har en fråga à la "Förklara [Homo oeconomicus/levnadsstandard/annat begrepp]" så bör boken ha erbjudit en tillräckligt bra definition och diskussion om det grundläggande begreppet. Utsvävningar som exemplifierar begreppets tillämpning bör vara komplement, inte ersättningar.
Vad gäller Homo oeconomicus så är det ett väldefinierat koncept, som jag tycker borde introduceras i enlighet med den gängse definitionen, om man överhuvudtaget vill använda namnet. Eftersom gymnasieelever knappast känner konceptet från förut är det ingen större idé att ironisera om det. Konsumism kan gott kritiseras utan en Homo oeconomicus och Homo oeconomicus kan gott kritiseras också med utgångspunkt i den vedertagna definitionen.
--LPfi (diskussion) 20 december 2015 kl. 14.04 (CET)Svara[svara]

Det är en helt bra poänger och jag har gjort vissa förtydligande. Snarast kanske diskussionen borde vara längre eftersom det är ett intressant begrepp. Det här var en del av min doktorsavhandlingsprojekt därför kommer jag inte att själv sköta sidan mer eftersom jag inte undervisar gymnasiestuderande längre. Däremot är det säkert en god idé att skapa en ny lärobok utgående från LP2016. Om det finns material i den här boken som kan användas är det möjligt att göra det, alternativt skapa en ny bok tillsammans med kolleger och studerande.