Wikibooksdiskussion:Huvudsida

Från Wikibooks
Hoppa till: navigering, sök

Språkvård[redigera]

Engelska "textbook" heter "lärobok" på svenska. Början är alltså lika patetisk som när svenska Wikipedia hävdade att en encyklopedi är ett "kompendium". Men det kan ju bli bättre med tiden och man lär sig väl bäst genom egna misstag.

Manual är också en anglicism, som bör sållas bort. Finns många ord, som allt efter sammanhanget passar bättre: Bruksanvisning, instruktionsbok, användarhandledning, beskrivning etc.
F ö är sedan gammalt i svenskan "manual" beteckning på något helt annat, nämligen "tangenthyllor" på en större orgel (till skillnad från pedalerna). | 82.182.149.179 15 oktober 2005 kl.23.56 (UTC)
Det är jättebra om fel rättas till. Alla kan redigera i princip alla sidor, även huvudsidan. /ShineB ® 21 november 2005 kl.17.14 (UTC)
Jag kan tyvärr inte att fixa huvudsidan, eftersom den är låst av funktionär med högre behörighet.
82.182.149.179 24 augusti 2012 kl. 15.16 (CEST)

Sidbredd[redigera]

Är det bara jag som kan tycka att huvudsida är för bred? Den tar upp ca 2 skärmbredder för mig.

Anledningen till att den blev så bred var att ikonerna för systerprojekten var länkade som externa bilder. Jag fixade så att det blev rätt (förhoppningsvis)--Marsve 7 mars 2005 kl.19.40 (UTC)
Tack, mycket bättre!!

Nedladdning[redigera]

Det borde gå att ladda ner alla böcker.

Syfte[redigera]

Enligt Jimbo, så skulle Wikibooks ersätta traditionella läroböcker som kostar tusentals kronor. Men det krävs väl att man kan sitt ämne om man ska skriva en lärobok....

Ja, men samtidigt kan man se det som ett samarbetsprojekt där flera deltar efter förmåga. Så småningom har då förhoppningsvis fel och brister rättats till. Alla är välkomna att vara med! /ShineB ® 21 november 2005 kl.17.14 (UTC)

Ny huvudsida[redigera]

Jag har varit lite tokdjärv och helt enkelt plankat svenska wikipedias huvudsida och gjort om den för wikibooks, jag hoppas den inte är alltför hemsk. Jag hoppas projektet är redo för alla konstiga saker. Veckans samarbete kanske borde vara månadens samarbete, men det får väll vissa sig, jag hittar på en utvald bok och ett samarbete och så är det ju bara att ändra om ni inte tycker om det/Grön 7 december 2005 kl.18.18 (UTC)

uppläsning av böcker[redigera]

Hej, jag tycker att wikibooks (skall/)kan starta ett nytt projekt där olika folk kan göra ljudfiler (.ogg/vorbis eller .speex) som innehåller upplasta versioner av de olika böckerna, för att underlätta för folk med läs och skrivsvårigheter kan ta del av informationen.

Men dätta kan ändast genomföras när boken är i "Final"-version.

//Gustav Hartvigsson

g (punkt) hartvigsson (på) telia (punkt) com

Inspiration[redigera]

Jag jobbar för närvarande som mentor på Math.se, och de har kurslitteratur i wikiform (ej editerbar av allmänheten dock). Det kanske är något att få inspiration ifrån, då jag tycker att resultatet är helt ok. För övrigt, vill gärna börja bidra till matteböckerna, men såg att det var lite ostrukturerat ännu. Någon som är aktiv där?

Paxinum 14 juli 2007 kl. 23.08 (CEST)

Var är den bok jag påbörjat och vem har rätt att radera en pågående bokprocess?[redigera]

Var är den bok jag påbörjat och vem har rätt att radera en pågående bokprocess? Jag började en bok för ca tre år sedan men någon markerade den som en "icke-bok"!!! Den var självklart inte klar men jag trodde detta var en interaktiv process men ack så fel jag hade. Så jag slutade detta skrivande och tänke: aldrig mer Wikibooks!! Men vem är jag att döma, jag har ju bara skrivit vanliga böcker i pappersform tidigare!

Men om jag skulle vilja fortsätta kan någon upplysa hur jag återfår det material (den tid) som jag tidigare spenderat? Hur kan jag sedan garantera att inte någon trångsynt individ försöker störa mitt (som jag trodde möjligen interaktiva, och därmed helt i ljuset) arbete som jag lägger ner på det hela?

Någon som kan svara?

(observera att jag testat hur interaktiviteten fungerar genom att stegvis förändra/förbättra detta inlägg!)

Vad hette boken som raderats? /Snillet 10 augusti 2008 kl. 11.57 (CEST)
Som närmare förklaring, utgående från diskussionen om en annan "icke-bok": I allmänhet raderas inga filer på Wikimedia, de bara görs osynliga för användarna. De kan alltså väckas till liv. Om du inte minns namnet på boken så kan den spåras i raderingsloggen enligt andra kriterier.
Om ett mycket halvfärdigt projekt bedöms vara sådant att ingen annan kan fortsätta arbetet och den ursprungliga författaren försvunnit kan det vara vettigt att radera arbetet. För andra går det kanske lättare att börja från tomt bord (och det är inte vettigt att fylla namnrymden med personliga anteckningar). Jag har inte sett boken så jag vet inte om det kan vara orsaken i det här fallet.
Huruvida andra fyller på beror ju mycket på om de (rätt få) användare som finns här känner sig ha sakkunskapen på området boken behandlar och huruvida de känner sig hemma i bokens stil. Också en bra början kan bli utan stöd om de andra användarna inte råkar vara de rätta för just den boken.
--LPfi 6 februari 2009 kl. 13.41 (CET)

musik instrument[redigera]

det skulle va kul om någon gjorde en bok om hur man lär sig spela olika sorters musik instrument :)

Antal böcker[redigera]

Jag har ändrat så istället för ett manuellt inmatat värde så hämtas antalet böcker från kategorin kategori:Alfabetiskt index istället. Kaj 12 oktober 2009 kl. 11.30 (CEST)

Skrivskydd[redigera]

Jag ändrade skyddet av huvudsidan till halvlåst, det vill säga så att etablerade användare kan redigera den, inte bara administratörer. Principen är ju att alla skall kunna redigera alla sidor, utom i särskilda fall, och jag ser ingen diskussion om låsningen.

Det är möjligt att skyddet måste återställas, men jag tycker i så fall att detta skall noteras här och på någon policy- eller riktlinjesida. Frågan är väl snarast om vi är tillräckligt många som följer med ändringar i relation till skadan vandaler kan åstadkomma (för klottrare räcker halvskydd).

--LPfi 14 mars 2010 kl. 10.36 (CET)

Finska Wikibooks[redigera]

Finska Wikibooks har mer änn 1000 artiklar. -91.156.163.163 20 april 2010 kl. 20.41 (CEST)

Ok, lägger in finska Wikibooks på framsidan. --LPfi 20 april 2010 kl. 22.34 (CEST)

Systerprojekt[redigera]

Det ska väl ändå stå "Wikibooks systerprojekt" och inte "Wikipedias Systerprojekt". --Rasmus 28 29 augusti 2011 kl. 19.25 (CEST)

Wikibooks eller Wikibooks på svenska[redigera]

Wikibooks finns i och för sig på många språk, men jag tycker vi här skall hälsa besökare välkomna till uttryckligen svenskspråkiga Wikibooks. Annars får vi ändra antal sidor, antal böcker etcetera och det blir krångligt att länka vidare. Dessutom är hududsidan för hela Wikibooks www.wikibooks.org och inte den här sidan. --LPfi 11 oktober 2011 kl. 10.31 (CEST)

  • Du har nog rätt. Jag ändrade eftersom att jag tyckte att man som besökare kanske kunde få ett hum om att projektet är flerspråkigt, men det kanke framsgår tydligt ändå. /Hallonmannen 11 oktober 2011 kl. 15.41 (CEST)
Jag tror inte att det egentligen framgick tidigare. Jag justerade i den riktningen och hoppas att det nu är tydligt. --LPfi 13 oktober 2011 kl. 18.01 (CEST)

Utforska sidan?[redigera]

I den första rutan på huvudsidan, om Wikibooks, står det utforska sidan.... Jag tycker att det är en lite konstig formulering; vilken sida? Det bör nog ändras. --Hallonmannen 14 november 2011 kl. 16.33 (CET)

Jag ändrade det till webbplatsen. Något klumpigt, men torde vara vad som avses. --LPfi 15 november 2011 kl. 10.03 (CET)