Diskussion:Kokboken

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikibooks

Kokbok - diskussion från Bybrunnen[redigera]

Den nya namngivningen av recept i kokboken - vem är det egentligen som har kommit på det? Jag tycker att det ser rörigt och oöversiktligt ut. Det är svårt att hitta rätt recept när alla börjar på Kokboken/Recept/.. Skulle vara kul att höra vad andra tycker. /Vlasak 6 mars 2009 kl. 21.58

Det kunde vara kul att starta en wikikokbok, och min idé är att bygga upp den genom kategorier, i huvudsak en grundkategori kategori:Kokboken och sedan huvudkategorier kategori:Fisk, kategori:Kött, kategori:Grönsaker, kategori:Efterrätter, kategori:Bakning och några till. Varje recept får en egen artikel som kategoriseras på lämpligt sätt, och så får det finnas en Välkommen till kokboken-artikel med lite förklaringar om hur man lägger till nya recept. Detta följer ju inte riktigt modellen för de andra böckerna här, så jag hoppas det är ok. /ShineB 27 januari 2005 kl.10.08 (UTC)

Kul att du tog tag i det! Jag har själv funderat på att söka mig tillbaka hit och det var kul att få se en dag med många redigeringar innan man själv "fyller listan".
Jag skulle säga att det fortfarande inte finns någon mall för hur artiklarna här ska se ut. Ovan försökte jag själv sparka igång projektet genom att föreslå faktablad som veckans eller månadens artikel. Att använda kategorier för att ordna olika delar av en bok låter som en mycket bra idé. Att slippa känna att man börjar skriva en hel bok är förmodligen också en god förtjänst av ett dylikt upplägg.
Ett eventuellt projekt att ta tag i är en datorhanledning för gymnasiet. Datorprogrammen uppdateras ju hela tiden och skolorna/eleverna har inte råd att köpa in aktuell litteratur. Genom ett modulsystem skulle lärare och elever kunna plocka ihop sin egen kurslitteratur med "lösflygande" faktablad eller moduler. Samma infallsvinkel kan förstås användas i många olika ämnen.
Jag tror att jag ska försöka hitta mig någon litteratur på engelska Wikibooks att översätta. Vore kul om svenska Wikibooks fick sig en första "färdig" bok att bläddra i. Det kanske finns bilder till några sidor i kokboken på engelska wikipedia?
Tack, tack! / Mats Halldin 28 januari 2005 kl.10.22 (UTC)
Och kul att någon såg ... Jag tror att man kan använda kategorier mycket effektivare än vi hittills gjort, speciellt i Wikibooks kanske. Jag planerar även ett alfabetiskt register, så att man även kategoriserar varje recept efter bokstav. Jag ska inte knycka "kategori:A" osv, utan tänkte mig mer kategori:A kokbok, kategori:B kokbok. (Jag tänker mig ju att kokboken i framtiden kommer att innehålla tusentals recept ...) Man kan vidare tänka sig att även kategorisera efter typ av mat (sallad, förrätt, viktväktarrätt ...) och då skulle varje recept få tre kategorier. Som ligger som underkategorier till själva kokboken-kategorin. Jag ser kokboken lite som ett experiment och "faktabladsboken" skulle säkert kunna organiseras på motsvarande sätt. Det gäller bara att inte tänka "bok", utan utnyttja teknikens möjligheter. Tyvärr sysslar jag så mycket med organiserandet av kokboken, så att skriva själva recepten hoppas jag verkligen att andra gör!
Jag letar bilder på commons, och hittade iallafall en vacker, se kategori:Skaldjur! Och, ja, jobba gärna med någon bok, det är avskyvärt att vara ensam på "senaste ändringarna". /ShineB 28 januari 2005 kl.11.55 (UTC)

Kul med en kokbok, man kanske kan bidra till den med nåt recept. Vad jag saknar, är dock att alla recept borde ha en gemensam kategori, så att man får en samlad bild över alla recept i bokstavsordning. På samma sätt som innehållsförteckningen i en tryckt kokbok. //84.217.10.1 28 januari 2005 kl.17.43 (UTC) (Tåggas på Wikipedia)

Jag tänkte fixa det alfabetiska indexet som jag beskrivit ovan, kategori:A kokbok, kategori:B kokbok osv och lägga dessa som underkategorier till kategori:Alfabetiskt register kokboken. Jag tror det till slut blir ohanterligt att ha allt i en enda kategori utan underkategorier. Om vi skulle ha 10 000 recept och man letar efter Ärtsoppa eller Älgstek blir det många sidor att bläddra igenom utan underkategorier. Jag ska ta tag i detta nu, så får vi se om det blir bra. Annars får vi hitta på något annat ... Min tanke här är alltså att varje recept ska kategoriseras på minst två sätt, dels efter de nuvarande kategorierna (ex kategori:Mjöl och gryn) och dels efter det alfabetiska. /ShineB 29 januari 2005 kl.07.42 (UTC)
Jag håller nog med ShineB i det här fallet. Om recepten kommer till i den hastigheten de gör nu måste Wikimedia förmodligen köpa in fler servrar inom kort och en enda kategori med alla recept låter som en mardröm.
Kanske måste recepten kategoriseras på många sätt, beroende på vilket upplägg "böckerna" har. Någon kanske vill skriva en bok speciellt om vitlök i framtiden och kategorisera recepten efter det. Bara alla följer samma princip kan kategoriserandet säkert utvecklas med behovet. ShineB:s två föreslagna kategorier låter ju som en utmärkt början.
/ Mats Halldin 2 februari 2005 kl.21.26 (UTC)

Kategori:Recept efter ursprung[redigera]

Jag har gjort kategorier som ska innehålla recept efter ursrung. Se Kategori:Recept efter ursprung. --Sundström 6 juni 2006 kl.20.31 (UTC)

Sökfunktion[redigera]

Hej! Jag slängde ihop en sökfunktion för att söka i kokboken, men den tar inte namespace=Kokboken (men namespace=Main fungerar), så den söker istället i hela svenska Wikibooks. Varför tar den inte "Kokboken" som ett giltigt namespace? Vad måste ändras för att man ska kunna söka enbart i kokboken? --Kri 26 februari 2009 kl. 00.18 (CET)[svara]

För att Kokboken inte är nån namnrymd. På engelska wikibooks har kokboken en egen namnrymd, Cookbook: , och då funkar sökrutan. --Max Speed 28 oktober 2009 kl. 05.05 (CET)[svara]

Andra språkversioner[redigera]

På huvudsidan finns länkar till fyra andra språkversioner, engelska, tyska, esperanto och spanska. Jag vet att många andra länkar finns till vänster på sidan, men vore det inte bättre med fast, finska, norska, danska, isländska, färöiska, engelska och tyska? Det är ju ändå ganska få som behärskar esperanto. K9re11 (diskussion) 1 mars 2015 kl. 17.10 (CET)[svara]

Jag tycker vi kan radera de länkarna helt eftersom de finns till vänster. --Averater (diskussion) 4 mars 2015 kl. 09.22 (CET)[svara]